01
Δεκ

Η νομοθετική υπερκινητικότητα των τελευταίων χρόνων για τις απανωτές, ανούσιες, άστοχες και βλαπτικές τροποποιήσεις του Επενδυτικού Δικαίου, έχουν έναν μόνο επικοινωνιακό στόχο: να κρύψουν την επενδυτική άπνοια και την έλλειψη οποιασδήποτε προοπτικής επενδύσεων.

Η κορυφαία στιγμή των μαστροχαλαστών μπροστά στο Ελληνικό που γκρέμισαν χαλάσματα παρουσία των πετσωμένων ΜΜΕ, με πηχιαίους τίτλους πανηγυρισμών, θα στιγματίσει, για πάντοτε την νεότερη οικονομική μας ιστορία, τις επενδυτικές τους επιδόσεις.

Η κατεδάφιση είναι η επένδυση που προσφέρουν στην αγορά οι Υπουργοί Ανάπτυξης της ΝΔ, αντί της ανοικοδόμησης και της επενδυτικής ανάπτυξης.

Το μεγάλο διακύβευμα αυτή τη στιγμή είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Είναι τα 30,5 δισ. ευρώ που αναμένεται να εκταμιευθούν την περίοδο 2021-26, εκ των οποίων τα 17,8 δισ. € αφορούν σε επιχορηγήσεις και τα 12,7 δισ. € σε δάνεια.Τα χρήματα αυτά είναι η ιστορική ευκαιρία που έχει η χώρα μας για να αποκτήσει ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, περισσότερο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο, ένα κράτος πιο αποτελεσματικό με λιγότερη γραφειοκρατία, ψηφιακά αναβαθμισμένο, με δραστικά μειωμένη παραοικονομία, με φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και ένα ανθεκτικότερο κοινωνικό δίκτυο προστασίας.

Αντί αυτού, όμως, βλέπουμε πως το παρόν νομοσχέδιο είναι ένα ακόμα «κατά παραγγελία» θεσμικό πλαίσιο, το οποίο αποτελεί ακόμη μια χαμένη ευκαιρία να προχωρήσουμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που και θα προσελκύσει επενδύσεις και θα λειτουργήσουν υπέρ των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών.

Βρείτε μας στα social media