11
Ιαν

Χαιρετισμός στην εκδήλωση της AHEPA HELLAS και της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (PADEE-WHIA) με θέμα: “Hellenic Diaspora: The Premier Network of Hellenes & Philhellenes around the world”.

Διαβάστε εδώ την Ελληνική μετάφραση του χαιρετισμού:

Κύριε Πρόεδρε της ΑΧΕΠΑ,

Κύριε Πρόεδρε της ΠΑΔΕΕ,

Κυρίες και Κύριοι,

Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στη μακρά αλυσίδα φιλίας και συνεργασίας που ενώνει την Ελλάδα με την Αμερική και όλο τον κόσμο.

Όπου οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ταξίδευσαν, δημιούργησαν μαζί με τις καινούριες ζωές τους και πολλές μικρές Ελλάδες. 

Για πάρα πολλές δεκαετίες, όλα αυτά τα κομμάτια του Ελληνισμού για αντικειμενικούς λόγους απόστασης και οικονομικών δομών παρέμειναν ως επί τω πλείστον αυτόνομα, λειτουργώντας ως θεματοφύλακες των συστατικών στοιχείων του έθνους μας. 

Η γλώσσα μας, η θρησκεία μας, ο πολιτισμός μας, όλα αυτά που μας ενώνουν, απέφεραν οφέλη στον Ελληνισμό, παρά τις αντιξοότητες στο βάθος του χρόνου. 

Στην αυγή του 2022, στην χρονιά που ο πλανήτης είναι έτοιμος να βιώσει ταυτόχρονα το μεγάλο τεχνολογικό άλμα έχουμε μια μοναδική ιστορικά ευκαιρία: να ενώσουμε όλες τις Ελληνικές πατρίδες σε όλο τον κόσμο με την μητέρα πατρίδα γιατί η τεχνολογία καταργεί τις αποστάσεις, ενωποιεί το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, απλοποιεί την ελληνομάθεια και επιτρέπει στον Ελληνισμό και στις κοινότητές του την αυξημένη επιδραστικότητα και συνεργασία. 

Στην σημερινή εκδήλωση οι εκλεκτοί ομιλητές καλούνται να προσεγγίσουν όχι πια το παρελθόν, αλλά το μέλλον του Ελληνισμού. Την ευκαιρία συγκρότησης μιας οικουμενικά ισχυρής Ελλάδας. Και αυτό το εγχείρημα υπερβαίνει και καταργεί στερεότυπα, εμπόδια και αγκυλώσεις που ανήκουν πια στον παλιό κόσμο. 

Στον νέο κόσμο που μας προσκαλεί οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι αλληλέγγυες και καθιστούν τους Έλληνες, όπου γης, ισότιμους συνεργάτες, ισότιμους Έλληνες πολίτες, ισότιμους συμμάχους. 

Στο παρελθόν ο Ελληνισμός της Διασποράς συνεπικουρούσε και ευεργετούσε μια εσωστρεφή και ταλαιπωρημένη από πολιτικά και οικονομικά λάθη Ελλάδα. 

Σήμερα είναι εφικτή για τους λόγους που περιέγραψα μια εξωστρεφής πατρίδα, μια νέα και ώριμη εποχή όπου η Ελλάδα θα αναδείξει τα πλεονεκτήματά της και θα τα καταστήσει μέσα από τον Ελληνισμό της Διασποράς πρωταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Σήμερα πραγματεύεστε την αμφίδρομη αναπτυξιακή σχέση σε επίπεδο κοινωνικό, γεωπολιτικό και οικονομικό. 

Η Ελλάδα του μέλλοντος, για πρώτη φορά, έχει να παρουσιάσει καινοτομία, τεχνογνωσία και προϊόντα ικανά να διεισδύσουν στην Αμερικανική αγορά και στις συνεργαζόμενες με τις ΗΠΑ οικονομίες, υπερβαίνοντας τα σύνορα της Ευρώπης. 

Ταυτόχρονα και με ευθύνη του Ελληνικού πολιτικού συστήματος η πατρίδα μας οφείλει να γίνει δεκτική και ανοιχτή στο προερχόμενο από την Αμερική και τον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο επενδυτικό ενδιαφέρον. 

Σε αυτή την διαδικασία ο ρόλος του Ελληνισμού της Διασποράς είναι καταλυτικός, γιατί οι Έλληνες του Εξωτερικού, είτε είναι επιχειρηματίες είτε επιστήμονες και παράγοντες πολιτικής επιρροής, αφενός μπορούν να προβάλουν και να προωθήσουν τα ελληνικά πλεονεκτήματα με τρόπο αποδεκτό και συμβατό με τις διεθνείς αγορές και αφετέρου μπορούν να εκφέρουν μια ανώτερης ποιότητας εμπειρία και τεχνοκρατική κατάρτιση που κατακτήθηκε με κόπο στις προηγμένες οικονομίες και κοινωνίες. 

Έτσι λοιπόν το 2022 είναι η χρονιά που μας προκαλεί να ξανασυστηθούμε ο καθένας από την θέση και με τις δυνατότητες που κατέχει δημιουργώντας τις συνθήκες μιας επενδυτικής, πολιτιστικής, τουριστικής και πνευματικής έκρηξης που θα αναβαθμίσουν με αμοιβαία επωφελείς όρους, τις σχέσεις πατρίδας και Διασποράς, την σχέση Ελλάδας και διεθνών οικονομικών εταίρων. 

Κυρίες και Κύριοι,

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι μέρος της Ενωμένης Ευρώπης, δηλαδή του ενός από τους τρεις μεγάλους πόλους της παγκόσμιας οικονομίας, είναι προφανές ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη στην ανάλυσή μας, ότι η πατρίδα μας δεν αποτελεί έναν αυτόνομο και χωρίς κανόνες οικονομικό και κοινωνικό χώρο. 

Είναι μια σύγχρονη χώρα που λειτουργεί με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το ευρώ. Είναι μια χώρα πύλη στην Ευρώπη και όχι μια χώρα που βρίσκεται στο περιθώριο του ευρύτερου χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. 

Άρα, τα όποια γεωφυσικά και πλουτοπαραγωγικά πλεονεκτήματά μας αποτελούν περιβάλλον βέβαιης κερδοφορίας για τους επενδυτές αλλά και πύλη εισόδου στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. 

Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες επενδύσεις στον χώρο της ενέργειας, του τουρισμού και της διατροφικής βιομηχανίας, ακόμη και μεγάλες επενδύσεις σε τομείς υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας, όπως αυτή της ONEX που αναβίωσε και αναπτύσσει ταχύτατα την ναυπηγοεπισκευή στην Σύρο έχουν ανοίξει τον δρόμο. 

Εταιρείες τεχνολογίας, εταιρείες μεταφορών και επικοινωνιών, υποστηρίζονται αποφασιστικά από διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, στα οποία Ελληνίδες και Έλληνες συμμετέχουν και επηρεάζουν την λήψη αποφάσεων. 

Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω ότι την τελευταία πενταετία, από όταν ξεκίνησε το 2017 η τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας πρωτοβουλία για την δημιουργία του αγωγού EAST MED, η Ελλάδα κατέστη εταίρος και συμπαίκτης σε παγκόσμιας κλίμακας και πανευρωπαϊκής σημασίας σχέδια ενεργειακής αυτονομίας και ανάπτυξης. 

Κυρίες και Κύριοι,


Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σας μεταφέρω τις πιο εγκάρδιες και ειλικρινείς ευχές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και εκ μέρους του, ως αρμόδια Τομεάρχης για τον Απόδημο Ελληνισμό και το Εξωτερικό Εμπόριο εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας, τις οποίες και θα παρακολουθήσω με ενδιαφέρον διότι οι σημερινές εισηγήσεις και απόψεις μπορούν να αποτελέσουν συστατικά της Ελλάδας που μας αξίζει, της Ελλάδας που επιδιώκουμε. 

Καλή Χρονιά σε όλες και όλους τις Ελληνίδες και τους Έλληνες της Διασποράς,

Καλή δύναμη στην τεράστιας εθνικής σημασίας οργάνωση AHEPANS και πάνω από όλα υγεία και επίμονη δημοκρατική και προοδευτική δουλειά στα μέλη της ΠΑΔΕΕ που αποτελούν τους πολιτικούς πρεσβευτές μας σε όλο τον κόσμο”. 

Βρείτε μας στα social media