16
Σεπ

Με διακεκριμένους ομιλητές και ένα συγκινητικό αφιέρωμα στο μουσικό έργο του Απόστολου Καλδάρα για την Μικρά Ασία, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 15 Σεπτεμβρίου, η επετειακή εκδήλωση μνήμης της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέλλας και της ΟΜ Γιαννιτσών για τα 100χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, στον χώρο του πάρκου του Αγίου Γεωργίου στα Γιαννιτσά.

⚫️ Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για να μην αφήσουμε τη μνήμη να σβήσει, αλλά μέσα από τις νέες γενιές να προχωρήσουμε μπροστά.

Οι νεότερες γενιές στερούμαστε προσωπικών βιωμάτων. Δε μοιραστήκαμε άμεσα μαρτυρίες, έθιμα, πεποιθήσεις, τέχνες και αισθήσεις των ανθρώπων που έζησαν εκεί. Στο να μην χαθεί το ίχνος σίγουρα συμβάλουν οι συλλογικές μορφές οργάνωσης της μνήμης.

Κάτι τέτοιο υπηρετούμε εν μέρει κι εμείς σήμερα.

Γιατί άραγε οι μνήμες δεν πρέπει να σβήσουν; Πρώτα-πρώτα για λόγους ηθικούς. Για να μην πετύχει η βία τον σκοπό της έστω κι έναν αιώνα μετά, δια της λησμονιάς.

Για λόγους εθνικούς, με την έννοια της εθνικής αυτογνωσίας Αλλά και γιατί είναι η «δική» μας ιστορία, για λόγους δηλαδή ταυτοτικούς.

Μια σημαντική ψηφίδα της ελληνικότητας λέγεται «Μικρασιατική καταστροφή» και Ποντιακή γενοκτονία. Δεν λέγεται απλώς παρατεταμένος επίλογος του Α’ παγκοσμίου πολέμου, όπως ίσως θα λεγόταν σε κάποια μελέτη.

Με την έννοια αυτή, της ταυτότητας είμαστε πια όλοι οι Έλληνες και τα παιδιά μας, Μικρασιάτες και Πόντιοι!

Στις εισηγήσεις τους οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα γεγονότα, την πολιτική ταυτότητα των προσφύγων, στα αθλητικά σωματεία και για τις αλλαγές που επέφερε στην αρχιτεκτονική και στις δημόσιες υποδομές η έλευση των Προσφύγων μετά την καταστροφή, περιγράφοντας ο κάθε ένας στο δικό του χώρο την μικρασιατική καταστροφή και το δράμα των ανθρώπων.

Η βραδιά έκλεισε με την συναυλία – αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα και το έργο του με τίτλο: «Μικρά Ασία και Βυζαντινός Εσπερινός», σε επιμέλεια του γιού του Κώστα Καλδάρα, από την ορχήστρα του, όντας ιδιαίτερα συγκινητική, εφόσον στο κοινό υπήρχαν και μέλη μικρασιατικών οργανώσεων.

Βρείτε μας στα social media

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.