06
Νοέ

🗓️ Χθες, Παρασκευή 4/11, συναντήθηκα στο Düsseldorf με τους Προέδρους Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, κ. Μιχάλη Δήμο Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Αμιγούς Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Dusseldorf, στο οποίο φοιτούν 127 μαθητές, εκ των οποίων οι 27 μαθητές στην Α’ Δημοτικού & κ. Διονύση Σβορώνο, Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Αμιγούς Ελληνιικού Γυμνασίου και Λυκείου Dusseldorf.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγινε συζήτηση για τα κύρια θέματα που απασχολούν τη σχολική κοινότητα των ελληνόγλωσσων σχολείων Ντίσελντορφ:

1. Στελέχωση των ελληνικών σχολείων (προβλήματα με τις ελλείψεις και την έγκαιρη κάλυψη των θέσεων αναπληρωτών. Η λίστα των αποσπάσεων συμπληρώνεται με μεγάλη καθυστέρηση).

2. Ανάγκη απόκτησης πιστοποιημένης επάρκειας γλωσσομάθειας στη γερμανική γλώσσα μέσω των ελληνικών σχολείων.

3. Αναβάθμιση των ελληνόγλωσσων σχολείων (μέσω και όσων αναφαίρονται στο υπό στοιχείο 2)

4. 2).Μορφή/τύπος των σχολείων (αμιγώς ελληνικά ή δίγλωσσα)

📖 Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ψηφιακό δίγλωσσο ελληνικό σχολείο που είναι μια νέα πρόταση για τη σύγχρονη ελληνόγλωσση εκπαίδευση εξωτερικού έναν υβριδικό τύπο, ανάμεσα στα Αμιγή Ελληνικά Σχολεία και Τμήματα Μητρικής Γλώσσας σύμφωνα με το οποίο, ένα minicurriculum ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης–επί ένα 6-ωρο εβδομαδιαίως;-έρχεται να προστεθεί, για όσους το «επιλέξουν», ως οργανικό υποσύνολο στο κανονικό πρόγραμμα κάποιων μονάδωντου ξένου σχολείου, με την ύπαρξή του πλήρως κατοχυρωμένη στον παρεχόμενο τίτλο σπουδών του σχολείου.

– Το σχολείο αυτό είναι «ψηφιακό» σχολείο γιατί, χωρίς να πάψει να είναι συμβατικό, θα στηρίζεται στην ψηφιακότητα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι συμβαίνει στην εγχώρια εκπαίδευσή μας ως τώρα και

– Η ελληνική διδάσκεται όχι ως μητρική, αλλά ως Β΄/ Ξένη Γλώσσα από εξειδικευμένους και επαγγελματικά διαρκώς «ενισχυόμενους» εκπαιδευτικούς.

🔹 Επίσης σήμερα είχα συνάντηση με τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη κ. Θεοφάνη στον Ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Ανδρέα στο Dusseldorf, ο οποίος εγκαινιάστηκε το 1990 και η ενορία του που αριθμεί 30.000 πιστούς στην ευρύτερη περιοχή είναι μια από τις μεγαλύτερες ενορίες στην Ευρώπη.

➡️ Ενημερώθηκα από τον Πανοσιολογιότατο για τις πολυσχιδείς δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην ενορία (θεατρική ομάδα, ορχήστρα κλπ) και τον τρόπο με τον οποίο ο Ιερός Ναό του Αγίου Ανδρέα αποτελεί το σημείο αναφοράς και τον συνδετικό κρίκο όλης της ελληνικής κοινότητας στο Dusseldorf.

Βρείτε μας στα social media