14
Ιούλ

Ο παγετός που επικράτησε κατά την άνοιξη του 2023 έπληξε στο προανθικό στάδιο την καλλιέργεια της κερασιάς με αποτέλεσμα ακαρπία και επακόλουθη μείωση της παραγωγής η οποία σε αρκετές περιπτώσεις ιδιαίτερα σε περιοχές του ορεινού όγκου της Πέλλας (Κορυφή, Σαρακηνοί, Αρχάγγελος, Νότια, Αγία Φωτεινή, Κερασιά, Καρυδιά, Μαργαρίτα, Άγρας, Αγ. Αθανάσιος και λοιπές περιοχές του παλαιού Δήμου Βεγορίτιδας κλπ) φτάνει μέχρι και το 80%.

Οι κερασοπαραγωγοί αυτών των περιοχών αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα αφού το εισόδημά τους εξαρτάται σημαντικά από την κερασοκαλλιέργεια, το οποίο συνεχίζει να συμπιέζεται προς τα κάτω με ότι αυτό σημαίνει για την επιβίωση τους καθώς και για τη συνέχιση της ίδιας της καλλιέργειας.

Για αυτόν τον λόγο, κατέθεσα Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία τον ρωτώ σχετικά με τις προθέσεις του:

(1) να εντάξει την ακαρπία (οφειλόμενη σε προανθικό παγετό) στο πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΚΟΕ) προκειμένου να αποζημιωθούν οι κερασοπαραγωγοί για τη φετινή απώλεια της παραγωγής τους,

(2) ο ΕΛΓΑ το επόμενο διάστημα να προχωρήσει στις αναγγελίες ώστε οι αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες κερασιών έχουν ζημιωθεί λόγω του προανθικού παγετού να μπορέσουν άμεσα να υποβάλλουν δηλώσεις ζημίας, γεγονός που θα σημάνει και την έναρξη της διαδικασίας των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της καταβολής των αποζημιώσεων,

(3) ο ΕΛΓΑ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να προχωρήσει σε χορήγηση προκαταβολών προς στους αγρότες των οποίων η καλλιέργεια κερασιάς έχει ζημιωθεί από προανθικό παγετό, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα τους και να μπορέσουν να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές εργασίες στα αγροτεμάχιά τους και

(4) το ΥΠΑΑ&Τ να προχωρήσει άμεσα στη στελέχωση του καταστήματος του ΕΛΓΑ στη Βέροια, με προσλήψεις ικανού αριθμού γεωπόνων εκτιμητών ώστε να προχωρούν άμεσα και έγκαιρα οι εκτιμήσεις των ζημιών από όλες τις αιτίες (βροχοπτώσεις, χαλάζι, ακαρπία κλπ) διότι με 9 μόνο μόνιμους γεωπόνους – εκτιμητές και με περιορισμένο αριθμό συμβασιούχων δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες του εκτιμητικού έργου λόγω των μεγάλων ζημιών σε όλη την ΠΕ Πέλλας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Ακαρπία οφειλόμενη σε προανθικό παγετό έπληξε σημαντικά τη φετινή παραγωγή κερασιών στην Πέλλα»

Η ελληνική παραγωγή κερασιών είναι 10η στον κόσμο με μια παραγωγή που κάτω από ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να ξεπεράσει τους 70.000 τόνους με το 50% αυτής της παραγωγής να παράγεται στην Πέλλα, αξιοποιώντας και ορεινούς όγκους. Με την ευοίωνη προσέγγιση αυτής της εξαγωγικής προοπτικής που τείνει να σταθεροποιηθεί περίπου στο 20% αυτής της παραγωγής, δείχνει πόσο σημαντική είναι η καλλιέργεια της κερασιάς για την περιοχή. Γεγονός που ενισχύεται και από την πρωιμότερη ωρίμαση των ποικιλιών κερασιάς στην Ελλάδα κατά 10-15 ημέρες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η φετινή χρονιά όμως για το κεράσι είναι μια χαμένη χρονιά για πολλούς κερασοπαραγωγούς, καθώς έχει διαπιστωθεί σημαντική μείωση της παραγωγής κερασιού που οφείλεται αρχικά στην ακαρπία εξαιτίας παγετού που επικράτησε στην περιοχή όταν η καλλιέργεια ήταν σε βλαστικό (προανθικό) στάδιο καθώς και στις χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις που έπληξαν την κερασοκαλλιέργεια σε μετέπειτα στάδιο.

Οι κερασοπαραγωγοί κυρίως κάτοικοι ορεινών περιοχών της ΠΕ Πέλλας είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι αναφορικά με το μεγάλο πρόβλημα της ακαρπίας που οφείλεται σε προανθικό παγετό διότι σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφεται σημαντική μείωση της παραγωγής τους που φτάνει έως και ποσοστό 80%. Κατά συνέπεια το εισόδημά τους, το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις εξαρτάται από την κερασοκαλλιέργεια, συνεχίζει να συμπιέζεται προς τα κάτω με ότι αυτό σημαίνει για την επιβίωση τους καθώς και για τη συνέχιση της ίδιας της καλλιέργειας.

Καθώς η ακαρπία δεν αποζημιώνεται μέσω της ασφαλιστικής κάλυψης του ΕΛΓΑ, η εν λόγω ζημιά (οφειλόμενη σε προανθικό παγετό) πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) προκειμένου να αποζημιωθούν οι κερασοπαραγωγοί για την απώλεια της παραγωγής τους, όπως έγινε και για τον προανθικό παγετό του 2021. Επιβεβλημένη, επομένως είναι η άμεση κινητοποίηση του ΕΛΓΑ, ώστε γεωπόνοι – εκτιμητές να επισκεφτούν τα κτήματα και να καταγράψουν εγκαίρως τις ζημιές για να γίνει σωστή εκτίμηση.

Επειδή η κερασοκαλλιέργεια είναι πολύ σημαντική στην περιοχή της Πέλλας και το κεράσι έχει αποδειχτεί το «αναδυόμενο αστέρι των ελληνικών φρούτων» αλλά και ένα φρούτο – σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Επειδή η ακαρπία (οφειλόμενη σε προανθικό παγετό) η οποία δεν αποζημιώνεται μέσω της ασφαλιστικής κάλυψης του ΕΛΓΑ πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) προκειμένου να αποζημιωθούν οι κερασοπαραγωγοί για την απώλεια της παραγωγής τους.

Επειδή η Πολιτεία πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να επιληφθεί του θέματος και να δρομολογηθεί η ενδεδειγμένη λύση προς όφελος των αγροτών, προκειμένου να παραμείνουν στην ύπαιθρο και να διατηρηθεί και να αυξηθεί αυτή η τόσο δυναμική καλλιέργεια.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεστε να εντάξετε την ακαρπία (οφειλόμενη σε προανθικό παγετό) στο πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΚΟΕ) προκειμένου να αποζημιωθούν οι κερασοπαραγωγοί για τη φετινή απώλεια της παραγωγής τους;

2. Προτίθεται ο ΕΛΓΑ το επόμενο διάστημα να προχωρήσει στις αναγγελίες ώστε οι αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες κερασιών έχουν ζημιωθεί λόγω του προανθικού παγετού να μπορέσουν άμεσα να υποβάλλουν δηλώσεις ζημίας, γεγονός που θα σημάνει και την έναρξη της διαδικασίας των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της καταβολής των αποζημιώσεων;

3. Προτίθεται ο ΕΛΓΑ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να προχωρήσει σε χορήγηση προκαταβολών προς στους αγρότες των οποίων η καλλιέργεια κερασιάς έχει ζημιωθεί από προανθικό παγετό, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα τους και να μπορέσουν να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές εργασίες στα αγροτεμάχιά τους;

4. Προτίθεστε να προχωρήσετε στη στελέχωση του καταστήματος του ΕΛΓΑ στη Βέροια, με προσλήψεις ικανού αριθμού γεωπόνων εκτιμητών ώστε να προχωρούν άμεσα και έγκαιρα οι εκτιμήσεις των ζημιών από βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις, ακαρπίες κλπ, διότι με 9 μόνιμους γεωπόνους – εκτιμητές και με περιορισμένο αριθμό συμβασιούχων δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες του εκτιμητικού έργου λόγω των μεγάλων ζημιών σε όλη την ΠΕ Πέλλας;

Βρείτε μας στα social media