01
Φεβ

Μετά την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, την οποία είχε συνδέσει με το αποτέλεσμα των εκλογών, ο κ. Πρωθυπουργός συνέδεσε με το εκλογικό αποτέλεσμα και την επενδυτική βαθμίδα. Η επίκληση ολοκλήρωσης του ημιτελούς έργου οδηγεί σε δύο κατευθύνσεις. Είτε επιχειρηματολογεί κανείς ψύχραιμα για την ποιότητα του μέχρι τώρα έργου του ή τρομοκρατεί για τις δήθεν καταστρεπτικές συνέπειες επί του έθνους από την συνταξιοδότησή του. Ως γνωστόν, γεμάτα τα νεκροταφεία από αναντικατάστατους!

Ο συντηρητισμός καλεί να συντηρήσουμε τουλάχιστον όσα έχουμε, απευχόμενος τις αλλαγές. Η μεσαία τάξη όντως έχει κάτι να χάσει, ωστόσο διαθέτει και αυτοπεποίθηση που εμποδίζει τη χειραγώγησή της με τον τρόμο.

Πιο ισχυρό θεωρείται το επιχείρημα πως ο Πρωθυπουργός υπήρξε συνεπής κι επέστρεψε στη μεσαία τάξη τα όσα έχασε από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπονοώντας τις μνημονιακές συνέπειες. Μπορεί να μην επέστρεψε τις μνημονιακές περικοπές κατά 40% στους υψηλότερους των μισθών, να μην αποκατέστησε συντάξεις, μπορεί η ώρα της εφημερίας να πληρώνεται με τρία (3) ευρώ, αλλά τουλάχιστον μείωσε τους φόρους … (απάντηση στο Mega).

Οι μη λωτοφάγοι γνωρίζουν ποιος έφερε τα μνημόνια, οπότε θα σταθώ στο επιχείρημα πως όπως μείωσε τους φόρους έτσι στον επόμενο γύρο θα αυξήσει και τους μισθούς. Λογικά εξάρτησε από την αξιοπιστία της πρώτης φοράς, την προσδοκία της δεύτερης.

Έστω λοιπόν οικογενειάρχης με έσοδα 20.000 ετησίως από μισθούς και 10.000 από ενοίκια. Η εφορία λέει ότι μόνο το 8% βγάζει περισσότερα! Αυτός είδε μείωση φορολόγησης από 22% σε 9% των πρώτων δέκα χιλιάδων του. Mε την αλλαγή των φορολογικών συντελεστών το όφελος είναι 175 ευρώ ετησίως. Από τον ΕΝΦΙΑ, αν ήταν τυχερός, ωφελήθηκε με 150 ευρώ λιγότερα. Με γαλαντόμα προσθήκη κι άλλων ωφελημάτων από τους 40 (!;) φόρους που λέει ότι μείωσε ο κ. Μητσοτάκης ας υποθέσουμε ότι το συνολικό όφελός του έφθασε στα 400-500 ευρώ ετησίως, αν κι οι λογιστές μιλούν για πολύ λιγότερα.

Από την άλλη, στο πληθωριστικό ράλι η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει ΦΠΑ τροφίμων και ειδικό φόρο καυσίμων που αποτελούν έμμεσους φόρους. Ισχυρίζεται ότι δεν προσέθεσε κανέναν. 

Ο παραπάνω οικογενειάρχης έστω ότι δαπανούσε στο supermarket 400 ευρώ μηνιαίως εκ των οποίων τα 100 ευρώ μέσω ΦΠΑ έφθαναν στον κ. Σταϊκούρα. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν συγκράτησε τα επιπλέον 150 ευρώ που μεταγγίζονται μηνιαίως από το πορτοφόλι του μεσαίου οικογενειάρχη στους κερδοσκόπους, αλλά αύξησε και το δικό της μερίδιο στο πάρτι κατά 50 ευρώ (ο ΦΠΑ από 100 ευρώ πήγε 150)! Αυτό ακριβώς εκφράζει η άρνησή της να μειωθεί ο ΦΠΑ των τροφίμων εν μέσω πληθωριστικής καταιγίδας. Βρίσκει δηλαδή “ευκαιρία” να αυξήσει το μερίδιό της σαν να πρόκειται για το βιδάνιο ενός τζογαδόρου. 

Είναι τα λεφτά που μοιράζει επειδή «η οικονομία πάει καλά και τα ταμεία γεμίζουν …». Τα κόστη της επιπλέον έμμεσης φορολόγησης από supermarket, καύσιμα, ενέργεια  κ.λπ. υπερβαίνουν κατά πολύ τα 100 ευρώ μηνιαίως αν κάποιος μπει στο κόπο να κάνει την άθροιση. Έτσι ο κερδισμένος από μειώσεις άμεσων φόρων έχει χάσει τα τριπλά από τα αυξημένα ποσά που πληρώνει πλέον για ΦΠΑ, ειδικό φόρο καυσίμων κ.λπ. Ποια αξιοπιστία;

 Όπερ έδει δείξαι, όπως θα έλεγε ο Ευκλείδης.

Εικόνα που περιέχει πίνακας

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

(*)/: Η Θεοδώρα Τζάκρη είναι βουλευτής Πέλλας και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Βρείτε μας στα social media