18
Μάι

Με γενικόλογες αναφορές απάντησε ο κ. Οικονόμου στην Επίκαιρη Ερώτηση που υπέβαλα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Ο παγετός της 8ης και 9ης και της 10ης Απριλίου 2021 είναι η χαριστική βολή στις δενδρώδεις καλλιέργειες της Πέλλας»

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης μετέφερα στον κ. Οικονόμου την απερίγραπτη απόγνωση των αγροτών και των οικογενειών τους στην Πέλλα, των οποίων η παραγωγή στις δενδροκαλλιιέργειες (ροδάκινα συμπύρηνα και επιτραπέζια, νεκταρίνια, βερίκοκα, κεράσια, δαμάσκηνα, μήλα, ακτινίδια αμύγδαλα, λωτοί κλπ) έχει εκμηδενιστεί εντελώς, εξαιτίας των έντασης και της έκτασης των ζημιών που προκλήθηκαν σε αυτές λόγω των ανοιξιάτικων παγετών στις 24, 25 και 26 Μαρτίου στις 8, 9 και 10 Απριλίου.

Το σύνολο της τοπικής οικονομίας έχει καταρρεύσει διότι η καταστροφή της πρωτογενούς παραγωγής θα συμπαρασύρει ένα μεγάλο κύκλο επιχειρήσεων, (μεταποιητικές, εμποριίας εισροών και εφοδίων, φυτωρίων, μεταφορικών κλπ.) που οφείλουν το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών τους στην αγροτική παραγωγή.

Υπάρχει ανάγκη υιοθέτησης ενός συνολικού προγράμματος παρέμβασης για το σύνολο της τοπικής αγροτικής οικονομίας όπως έγινε στην περίπτωση του Ιανού.

Αυτό σημαίνει:

Ταχύτατη καταβολή των αποζημιώσεων μέχρι το τελευταίο ευρώ, χορήγηση προκαταβολών με 5€/ δέντρο, αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, απαλλαγή των αγροτών από τα εκτιμητικά τέλη καθώς και συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών τους έναντι των αποζημιώσεων που είναι να λαμβάνουν, εφάπαξ επιχορηγήσεις, ευνοϊκές τραπεζικές ρυθμίσεις (δόσεις, μείωση επιτοκίων κλπ) για τα χρέη των συνεταιρισμών, υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων (ΛΑΕΚ) για τους απασχολούμενους στον αγροτικό τομέα κ.λπ.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Οικονόμου, μολονότι αναγνώρισε το μέγεθος της καταστροφής χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως πρωτόγνωρη, δεν προέβη παρά σε γενικόλογες αναφορές για το χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων, εκτιμώντας ότι αυτό προσδιορίζεται χρονικά περίπου τότε που οι αγρότες θα ελάμβαναν τα χρήματα από την εμπορική διαχείριση της παραγωγής τους ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ.

Αν μείνουμε μόνο στην συνήθεις διαδικασίες του ΕΛΓΑ όχι μόνο δεν μιλάμε για αποζημιώσεις τύπου ΙΑΝΟΣ, όπως μας έταζαν οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ, αλλά για την συνήθη διαδικασία των αποζημιώσεων που σημαίνει πληρωμή των αποζημιώσεων τον Μάρτιο του 2022, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ουδόλως έχει αντιληφθεί την έκτακτη ανάγκη στην οποία έχει βρεθεί η Πέλλα και η Ημαθία και έχει εγκαταλείψει τους παραγωγούς στο έλεός τους. Υπάρχει ανάγκη αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας της ροδακινιάς από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για ένα πιο βιώσιμο, καινοτόμο και φιλοπεριβαλλοντικό παραγωγικό μοντέλο στις περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας καθώς και στα μέτρα ενεργητικής προστασίας (αντιχαλαζιακά δίχτυα, ανεμομείκτες, συστήματα τεχνητής βροχής κλπ) από τους πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ως βασικά εργαλεία αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων που, εξαιτίας της όξυνσης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, δημιουργούν τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες.

Βρείτε μας στα social media