19
Μάι

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία διαπιστώθηκε ότι ο ανάδοχος υλοποίησης του προγράμματος διένειμε στους μαθητές των ελληνικών δημοτικών σχολείων εισαγόμενα κηπευτικά προϊόντα (αγγουράκια Ισπανίας και τοματίνια Μαρόκου) αντί να προτιμήσει τα αντίστοιχα ελληνικά κηπευτικά προϊόντα, τα οποία παράγονται σε ικανοποιητικές ποσότητες εγχώρια.

Για αυτόν τον λόγο, με ακόμα 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία ρωτάμε:(1) Για τους λόγους που επέβαλαν στον ανάδοχο του προγράμματος να επιλέξει να διανείμει στους Έλληνες μαθητές εισαγόμενα κηπευτικά προϊόντα (αγγουράκι Ισπανίας και τοματίνια Μαρόκου) αντί να προτιμήσει τα αντίστοιχα ελληνικά κηπευτικά προϊόντα (εποχικά και διαθέσιμα) και(2) Για τις ενέργειες του Υπουργείου προκειμένου να αποφεύγονται εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, τα οποία την ίδια χρονική περίοδο παράγονται σε ικανοποιητικές ποσότητες εγχώρια, όπως στην προκειμένη περίπτωση οι εισαγωγές αγγουριών ποικιλίας Κνωσού από την Ισπανία και ντοματών από το Μαρόκο, «επιχειρηματική πρακτική» που σε καμία περίπτωση δεν είναι προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών και της ελληνικής γεωργίας, αλλά και των στόχων του προγράμματος μεταξύ των οποίων είναι η προώθηση τοπικών προϊόντων και οι βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού.Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:«ΕΡΩΤΗΣΗΠΡΟΣ: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»ΘΕΜΑ: «Ευρωπαϊκό Σχολικό Πρόγραμμα διανομής φρούτων-λαχανικώνκαι γάλακτος»Το Ευρωπαϊκό Σχολικό Πρόγραμμα διανομής φρούτων-λαχανικώνκαι γάλακτος στηρίζει τη διανομή φρούτων – λαχανικών και γάλακτος σε εκατομμύρια παιδιά από τον βρεφονηπιακό σταθμό έως τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε ολόκληρη την ΕΕ, στο γενικότερο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για την ευρωπαϊκή γεωργία και για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής.Το πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται δειλά και όχι σε τακτική βάση από το 2010 ενώ επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγινε μεγάλη προσπάθεια ώστε να εφαρμόζεται σε κάθε σχολικό έτος.Το πρόγραμμα στηρίζει εκπαιδευτικά μέτρα σχετικά με θέματα όπως οι τοπικές αλυσίδες τροφίμων, η βιολογική γεωργία, η βιώσιμη παραγωγή και η σπατάλη τροφίμων. Στόχος του προγράμματος της ΕΕ είναι να επανασυνδέσει τα παιδιά με τη γεωργία και να τους διδάξει υγιεινές διατροφικές συνήθειες.Η επιλογή των προϊόντων βασίζεται στην εποχή, στην ποικιλία και στη διαθεσιμότητα, καθώς και στη σχέση τους με την υγεία και το περιβάλλον. Μπορούν να προωθούνται τοπικά προϊόντα, προϊόντα που προέρχονται από βραχύτερες αλυσίδες εφοδιασμού, βιολογικά προϊόντα κλπ.Περίπου 220 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ δαπανώνται κάθε χρόνο (125 εκατ. ευρώ για φρούτα και λαχανικά και 95 εκατ. ευρώ για γάλα και γαλακτοκομικά) προκειμένου τα παιδιά στην ΕΕ να μάθουν να καταναλώνουν φρούτα-λαχανικά καθώς και γάλα στην διατροφή τους και να υιοθετήσουν από πολύ νωρίς στη ζωή τους υγιεινές διατροφικές συνήθειες.Στην Ελλάδα αντιστοιχούν ετησίως περίπου 4,8 εκ. € (3,2 εκ. € για φρούτα και λαχανικά και 1,55 εκ.€ για γάλα).

Ωστόσο, κατά την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος στην Ελλάδα παρατηρήθηκε το γεγονός ότι αντί να μοιράζονται ελληνικά οπωροκηπευτικά, μοιράζονται αγγουράκια Κνωσσού Ισπανίας (όταν μάλιστα η ποικιλία αγγουράκι «Κνωσού» είναι παραδοσιακή ποικιλία από το Ηράκλειο της Κρήτης) και ντοματίνια τύπου cherry προέλευσης Μαρόκου. Και το άκρως παράδοξο θα ήταν τα προϊόντα αυτά να διανεμηθούν σε σχολεία της Κρήτης, όπου κατ’ εξοχήν παράγονται τα συγκεκριμένα προϊόντα.Επειδή υπό τις παρούσες «ακραίες» κοινωνικοοικονομικές συνθήκες επιβάλλεται το σύνολο των πόρων του εν λόγω προγράμματος να διοχετεύονται για τη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών και της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής.Επειδή οι πόροι του προγράμματος θα δώσουν ανάσα και ρευστότητα στη χειμαζόμενη εσωτερική αγορά.Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα, το εμπορικό ισοζύγιο επιδεινώνεται συνεχώς αποτελώντας μέγιστο κίνδυνο για την ελληνική οικονομία, είναι περισσότερο ανάγκη από ποτέ η με κάθε τρόπο στήριξη της εγχώριας παραγωγής και η αποφυγή άσκοπων και χωρίς λόγο εισαγωγών προϊόντων που κατά κύριο λόγο παράγονται στη χώρα.Ερωτάται ο κ . Υπουργός:

1. Ποιοι είναι οι λόγοι που επέβαλαν στον ανάδοχο του προγράμματος να επιλέξει να διανείμει στους Έλληνες μαθητές εισαγόμενα κηπευτικά προϊόντα (αγγουράκια ποικιλίας Κνωσού Ισπανίας και τοματίνια Μαρόκου) αντί να προτιμήσει τα αντίστοιχα ελληνικά κηπευτικά προϊόντα (εποχικά και διαθέσιμα);

2. Ποιες προτίθεστε να είναι οι ενέργειες του Υπουργείου προκειμένου να αποφεύγονται εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, τα οποία την ίδια χρονική περίοδο παράγονται σε ικανοποιητικές ποσότητες εγχώρια, όπως στην προκειμένη περίπτωση οι εισαγωγές αγγουριών ποικιλίας Κνωσού από την Ισπανία και ντοματών από το Μαρόκο, «επιχειρηματική πρακτική» που σε καμία περίπτωση δεν είναι προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών και της ελληνικής γεωργίας, αλλά και των στόχων του προγράμματος μεταξύ των οποίων είναι η προώθηση τοπικών προϊόντων και οι βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού;

Βρείτε μας στα social media