09
Σεπ

Σήμερα Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, επισκέφθηκα το Αχλαδοχώρι, όπου και βρέθηκα σε αγροκτήματα με δαμάσκηνα για να διαπιστώσω από κοντά «το σκίσιμο» στους καρπούς, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών.

Συνομίλησα με παραγωγούς από το Αχλαδοχώρι, οι οποίοι κατά την διάρκεια της συγκομιδής του δαμάσκηνου συλλέγουν τους σκισμένους καρπούς και τους συγκεντρώνουν εντός των αγροτεμαχίων τους, οι οποίοι μετά τα προβλήματα σε όλες σχεδόν τις φετινές καλλιέργειες (κεράσια, ροδάκινα κλπ) βλέπουν να καταστρέφετεαι μια ακόμη καλλιέργεια, αυτή του δαμάσκηνου, η απώλεια της παραγωγής των οποίων θα συμπιέσει περαιτέρω το ήδη συμπιεσμένο φετινό τους εισόδημα, το οποίο έχει ήδη περιοριστεί δραματικά εξαιτίας και των φετινών προβλημάτων με το υψηλό κόστος παραγωγής και την έλλειψη εργατικών χεριών.

Επικοινώνησα αμέσως με την προϊσταμένη του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Βέροια, κ. Μ. Παππά, η οποία με ενημέρωσε ότι γεωπόνοι – επόπτες της υπηρεσίας θα προβούν σε όλες τις αναγκαίες επισημάνσεις όχι μόνο στην περιοχή του Αχλαδοχωρίου, αλλά και σε άλλες περιοχές (Μάνδαλο, Μυλότοπος κλιπ για την διαπίστωση της έκτασης του προβλήματος.

Την προσεχή Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ θα ανοίξουν τις αναγγελίες σε όλες τις Κοινότητες στις οποίες εντοπίζεται πρόβλημα με « σκίσιμο» στα δαμάσκηνα, ώστε οι παραγωγοί να προβούν στη δήλωση των ζημιών τους από τη συγκεκριμένη αιτία και την αποζημίωσή τους για τις ζημιές που καλύπτονται σύμφωνα με τον Κανονισμό.

Αναφέρθηκα επίσης, στη διαδικασία που ακολουθεί ο ΕΛΓΑ για την καταβολή αποζημιώσεων και τόνισε την έκταση των προβλημάτων που δημιούργησαν οι έντονες βροχοπτώσεις και σε άλλα προϊόντα όπως στα ροδάκινα, εν μέσω της περιόδου συγκομιδής επισημαίνοντας ότι οι αποζημιώσεις είναι πρωτίστως ζήτημα διάθεσης πόρων. Παράλληλα υπογράμμισα ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος των εκτός εποχής βροχοπτώσεων που συνεχώς γίνεται πιο συχνό και πιο έντονο θα λυθεί με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Βρείτε μας στα social media