30
Μαρ

Κυρίες και Κύριοι,

Αξιότιμα μέλη του Δικτύου Ηνίοχος,

Η σημερινή συνεδρίαση διεξάγεται σε συνθήκες που φαινόντουσαν αδιανόητες για την ευρωπαϊκή ήπειρο, μετά το τέλος του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στερείται κάθε νομικού και ηθικού υπόβαθρου και σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν, δύο ομόδοξες και συγγενείς επί δεκαετίες χώρες, να καταλήγουν να πολεμούν με τα όπλα και όχι να επιλύουν τις διαφορές τους με την διπλωματία.Όπως σε κάθε πόλεμο έτσι και εδώ τα μεγάλα θύματα είναι ο άμαχος πληθυσμός, οι πολιτικές υποδομές και τα δίκτυα, τα σπίτια και η παραγωγική δομή της χώρας.

Η Ουκρανία δεν βιώνει μόνο το τραύμα εκατομμυρίων προσφύγων πολιτών της, αλλά, επί της ουσίας, εκατομμύρια πολιτών έχασαν τα σπίτια τους και κάθε τρόπο να ζουν για τα επόμενα πολλά χρόνια.Είναι σαφές ότι, ακόμη και αν ο πόλεμος σταματούσε αύριο και εισέρρεαν δισεκατομμύρια ευρώ βοήθειας είναι πρακτικά αδύνατο για την Ουκρανία να αποκαταστήσει τις ζημιές που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα η ρωσική εισβολή, άρα είναι προφανές ότι οδηγούμαστε σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική και αναπτυξιακή κρίση.Κυρίες και Κύριοι,Στο επίκεντρο των μαχών βρέθηκε η μαρτυρική Μαριούπολη.

Στην θέση των ερειπίων που υπάρχουν σήμερα, έστεκε μια πανέμορφη και πολυπολιτισμική πόλη, δυναμικό κομμάτι της οποίας ήταν οι Ομογενείς μας.Είναι άγνωστο, ακόμα και σήμερα, πόσοι και προς τα πού έχουν διαφύγει. Παραμένει άγνωστο πόσους νεκρούς και τραυματίες θα ανακαλύψουμε στο τέλος του πολέμου.

Και, φυσικά, παραμένει άγνωστος ο τρόπος με τον οποίο θα σταθεί δυνατή η εκκένωση της πόλης από τους αμάχους και το πώς θα επιτευχθεί ο επαναπατρισμός των Ομογενών μας που παραμένουν εγκλωβισμένοι υπό άθλιες συνθήκες.Πρακτικά η Ουκρανία που ξέραμε έχει πάψει να υπάρχει ως χώρα. Παρότι νομικά παραμένει ένα ανεξάρτητο κράτος με εκλεγμένη ηγεσία.

Ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και ως Αναπληρώτρια Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλω να σας μεταφέρω την άποψη του προέδρου και του κόμματός μας, η οποία συμπυκνώνεται στο εξής τρίπτυχο:

Πρώτον απερίφραστη καταδίκη της ρωσικής εισβολής.

Δεύτερον πρωτοβουλίες συγκέντρωσης και αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και στήριξη κάθε φιλειρηνικής αντιπολεμικής δράσης. Μια τέτοια δράση ζήσαμε και προχθές στο κέντρο της Αθήνας με την συμμετοχή χιλιάδων πολιτών που διαδήλωσαν κατά του πολέμου υπέρ του δικαιώματος του Ουκρανικού λαού να ζει ειρηνικά στην χώρα του.

Τρίτον κατά κάθε πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας στην περιοχή.Διότι θεωρούμε ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες κάθε τέτοια στρατιωτικού χαρακτήρα πρωτοβουλία θα στοχοποιούσε ακόμη περισσότερο την ελληνική Ομογένεια, άρα είναι ενάντια στο εθνικό συμφέρον.Θέλω μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου να εκφράσω την ειλικρινή μας συμπαράσταση στην Αλεξάνδρα Προτσένκο, μέλος του δικτύου και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας και να ευχηθώ το ταχύτερο δυνατό απεγκλωβισμό της από την διακεκαμένη ζώνη.

Εύχομαι η σύνεση και το διεθνές δίκαιο να επικρατήσουν και αυτός ο παράλογος πόλεμος να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν.Βρισκόμαστε σε επαφή με την Ομογένεια και ελπίζουμε ότι θα προλάβουμε ως κράτος να την προστατεύσουμε και να την διευκολύνουμε να αποδράσει ασφαλής από το θέατρο του πολέμου.

Βρείτε μας στα social media

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.