10
Οκτ

➡️ Ερώτησή μου στη Βουλή

Η έλλειψη του αναγκαίου ιατρικού προσωπικού έχει οδηγήσει τις δημόσιες υγειονομικές δομές στην Πέλλα στα πρόθυρα της απόλυτης διάλυσης.

Μετά τα μεγάλα προβλήματα λειτουργίας των δυο νοσοκομείων της περιοχής (υπολειτουργία διαφόρων τμημάτων, κλείσιμο ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Έδεσσας και αναστολή προγραμματισμένων χειρουργείων κλπ), ο κατήφορος συνεχίζεται με την αδυναμία του ΚΥ Αριδαίας να καλύψει το πρόγραμμα των εφημεριών του, παρά τις όποιες εμβαλωματικές λύσεις.

Για αυτόν τον λόγο κατέθεσα Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με την οποία τον ρωτώ για τις προθέσεις του:

(1) να προβεί στην κάλυψη των υπαρχόντων κενών σε ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Αριδαίας ώστε να συνεχίσει να προσφέρει τις πολύ σημαντικές υπηρεσίες του στους πολίτες της παραμεθόριας Αλμωπίας και

(2) να θεσπίσει κίνητρα ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές (όπως της ΠΕ Πέλλας) προκειμένου να υπάρξει ενδιαφέρον από νέους ιατρούς να στελεχώσουν τις δημόσιες δομές υγείας της περιοχής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα στην κάλυψη των εφημεριών του Κέντρου Υγείας Αριδαίας»

Το ΚΥ Αριδαίας εξυπηρετεί τις υγειονομικές ανάγκες των περίπου 30.000 κατοίκων του Δήμου Αλμωπίας καλύπτοντας για το σκοπό αυτό μια εκτεταμένη, παραμεθόρια και απομακρυσμένη από το κέντρο περιοχή.

Ωστόσο, η γενικευμένη κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει παρενέργειες και στη λειτουργία του ΚΥ Αριδαίας.

Στο ΚΥ Αριδαίας υπηρετεί σήμερα ένας μόνιμος ιατρός. Οι υπόλοιποι ιατροί που εξυπηρετούν ασθενείς στο ΚΥ ανήκουν στα περιφερειακά ιατρεία. Επιπλέον, έχει γίνει μόνιμη κατάσταση οι μετακινήσεις ιατρών από το ΚΥ για την εξυπηρέτηση άλλων φορέων με αποτέλεσμα οι εναπομείναντες ιατροί να καλούνται να εργαστούν υπέρμετρα των ανθρώπινων δυνατοτήτων τους για να μπορέσει να λειτουργήσει έστω και οριακά μέχρι σήμερα το ΚΥ Αριδαίας.

Από την 1η Οκτωβρίου 2023 δε και μετά, η παραίτηση δυο γενικών ιατρών δημιούργησε επιπλέον προβλήματα διότι δεν μπορεί να καλυφθεί το πρόγραμμα των εφημεριών του μηνός Οκτωβρίου 2023.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΚΥ Αριδαίας και τα Περιφερειακά ιατρεία του, αντιμετωπίζουν προβλήματα στη λειτουργία τους εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό. Ωστόσο σήμερα το ΚΥ έχει φτάσει στο σημείο να αδυνατεί να καλύψει το πρόγραμμα εφημεριών με ότι αυτό σημαίνει για την υγειονομική υποστήριξη των 30.000 κατοίκων αυτής της παραμεθόριας περιοχής.

Επειδή, ο κατήφορος των δημόσιων υγειονομικών δομών στην Πέλλα συνεχίζεται με ότι αυτό σημαίνει για την υγεία των πολιτών της.

Επειδή, το ΚΥ Αριδαίας καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες περίπου 30.000 συμπολιτών μας που κατοικούν σε μια παραμεθόρια και απομακρυσμένη από το κέντρο περιοχή.

Επειδή, το ζητούμενο είναι η άμεση κάλυψη των κενών ιατρικού προσωπικού στο ΚΥ Αριδαίας που για να καλυφθούν σε μια παραμεθόρια περιοχή όπως η Αλμωπία, απαιτούνται κίνητρα,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την κάλυψη των υπαρχόντων κενών σε ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Αριδαίας ώστε να συνεχίσει να προσφέρει τις πολύ σημαντικές υπηρεσίες του στους πολίτες της παραμεθόριας Αλμωπίας;

2. Προτίθεστε να θεσπίσετε κίνητρα ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές (όπως της ΠΕ Πέλλας) προκειμένου να υπάρξει ενδιαφέρον από νέους ιατρούς να στελεχώσουν τις δημόσιες δομές υγείας της περιοχής;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Θεοδώρα Τζάκρη»

Βρείτε μας στα social media