13
Μαρ

“Η διακυβέρνηση δεν είναι ιδιωτική υπόθεση του κ. Μητσοτάκη”

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη μου στην εφημερίδα “Political” και τον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Παργινό:


Την Κυριακή γευματίζει στο Βόσπορο, ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο. Το κόμμα σας έχει ταχθεί υπέρ αυτής της συνάντησης αλλά με κόκκινες γραμμές στην όποια συζήτηση. Ποιες ακριβώς, πρέπει να είναι αυτές οι γραμμές;

Διανύουμε μια περίοδο παγκόσμιας αποσταθεροποίησης και η ανάγκη είναι ακόμα μεγαλύτερη για διάλογο με σκοπό την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας. Ασφαλώς ο διάλογος αυτός πρέπει να βασιστεί στον αμοιβαίο σεβασμό, αλλιώς θα έχει αρνητικά αποτελέσματα.

Από την εκλογή Μπάιντεν και μετά λέμε στον κ. Μητσοτάκη να αξιοποιήσει την αμερικανική πίεση στην Τουρκία ώστε να πραγματοποιηθεί με πιο ευνοϊκούς για εμάς όρους ο διάλογος. Με αμερικανική πίεση στην Τουρκία να απομακρυνθεί από τις μαξιμαλιστικές της θέσεις. Αντ’ αυτού έχασε πάνω από έναν χρόνο και τώρα η Ελλάδα διεξάγει διάλογο με την Τουρκία σε μια περίοδο που η γείτονας αποκαθιστά τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τις αραβικές χώρες και αναβαθμίζει τον ρόλο της λόγω Ουκρανικού.

Κύριε Παργινέ φοβάμαι ότι το μενού του γεύματος Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη θα περιλαμβάνει τις ορέξεις και τις αβάσιμες επιδιώξεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. 

Δεν είναι τυχαίο ότι, τελείως ασυνήθιστα για τα διπλωματικά δεδομένα, το γεύμα ανακοινώθηκε από διημέρου μονομερώς και όχι ταυτόχρονα από τις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα να βλέπουμε ήδη από διαφορετικές πλευρές και πολιτικές δυνάμεις της Τουρκίας, να προεξοφλείται μια εφ’όλης της ύλης συζήτηση των τουρκικών απαιτήσεων γεγονός που θα εξανέμιζε τα περιθώρια θετικών προβλέψεων για την έκβαση της συζήτησης των δύο πλευρών.

Πρόκειται για μια ακόμη απόλυτα ερασιτεχνική προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής από τον κ. Μητσοτάκη και εύχομαι να μην δημιουργήσει δυσμενή τετελεσμένα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένει αταλάντευτα σε σαφείς «κόκκινες γραμμές»: καμία συζήτηση για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και το δικαίωμά της να εξοπλίζεται απέναντι στις τουρκικές απειλές. Θέλουμε την μείωση της έντασης με τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων και απώτερος στόχος μας- όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν – είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και άρα και της ΑΟΖ, στη Χάγη. Προσφυγή στη Χάγη μόνο για αυτό το ζήτημα.

Ως εκ τούτου οι γαλάζιοι μεγαλοϊδεατισμοί και αναθεωρητισμοί της τουρκικής πλευράς, οι παράνομες αξιώσεις τους και οι εθνικιστικές τους κορώνες δεν έχουν θέση στο τραπέζι κανενός διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι Τούρκοι γείτονές μας ότι η Ελλάδα, με την εξαίρεση της αλλοπρόσαλλης πολιτικής Μητσοτάκη, είναι μια χώρα που επιμένει στην ειρηνική διευθέτηση των όποιων διαφορών και  αυτό είναι η δική μας «κόκκινη γραμμή» ενόψει και της επερχόμενης νέας πρωθυπουργικής θητείας του Αλέξη Τσίπρα.

Δεν θα έπρεπε, πριν από αυτήν τη συνάντηση, κομβικής διπλωματικής σημασίας, να είχε προηγηθεί ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ή έστω μια απλή συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών Αρχηγών;

Κύριε Παργινέ είναι προφανές ότι θα έπρεπε να έχει προηγηθεί. Όπως προηγήθηκε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών της επίσκεψης Τσίπρα στη Σμύρνη τον Μάρτιο 2016. Συμβούλιο στο οποίο είχαν βρεθεί σημεία συναίνεσης για το μείζον ζήτημα της εποχής που ήταν η προσφυγική κρίση. Πότε όμως συνέβη αυτό επί Κυριάκου Μητσοτάκη για να συμβεί τώρα; Είναι εκτός της κουλτούρας του. 

Το πρόβλημα είναι ότι, όπως και σε όλα τα ζητήματα άσκησης κυβερνητικής πολιτικής, έτσι και στα εθνικά θέματα και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Μητσοτάκης εφαρμόζει μια καθαρά προσωπική, ιδεολογική ατζέντα, με όσους κινδύνους μπορεί αυτό να συνεπάγεται.

Ως προς το Ουκρανικό, ήξερε πολύ καλά ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, ήταν απολύτως σαφής. Ξεκάθαρη καταδίκη της ρωσικής εισβολής, της παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Ξεκάθαρη στήριξη σε ισχυρές στοχευμένες κυρώσεις με σκοπό να σταματήσει η εισβολή, (αλλά όχι με σκοπό έναν νέο οικονομικό πόλεμο). Ξεκάθαρο μήνυμα για στήριξη του ουκρανικού λαού μέσω ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αποφάσισε, όμως, και μάλιστα απόντος του Υπουργού Εξωτερικών, να στείλει πολεμικό υλικό στην εμπόλεμη Ουκρανία. Χωρίς να έχει ενημερώσει τους Αρχηγούς των κομμάτων ή το Κοινοβούλιο. Και χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε σχετική δεσμευτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο ενός τυφλού δόγματος Παπάγου. Λέγοντας ψέματα στον ελληνικό λαό ότι η κίνηση αυτή, όπως και η παραχώρηση επ’αόριστον ελληνικών εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ, δήθεν θα άλλαζε το δόγμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ απέναντι στην Τουρκία σε περίπτωση ελληνοτουρκικής κρίσης. Και αποκρύπτοντας τις συνέπειες που έχει η άμεση εμπλοκή μας στον πόλεμο και η στοχοποίηση της Ελλάδας από την Ρωσία, για τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και για την οικονομία μας. 

Εν ολίγοις ο κ. Μητσοτάκης, κατέστρεψε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική δεκαετιών, που καθιστούσε την Ελλάδα εγγυητή ειρήνης και σταθερότητας στην Νοτιανατολική Ευρώπη, ακόμη και στα δύσκολα χρόνια του ψυχρού πολέμου. 

Βλέπετε, αντιθέτως, με τι προσοχή χειρίζονται αυτό το θέμα άλλες χώρες τις περιοχής μας. Όχι μόνο η Τουρκία- που η ίδια η Ουκρανία ζητά να γίνει εγγυήτρια δύναμη της ειρήνης – αλλά και το Ισραήλ, η Αίγυπτος η Κύπρος ή ακόμα και η Ιταλία. 

Είδατε κ. Παργινέ να έχει συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αργηγών για την πανδημία που έχει  κοστίσει την ζωή 27.000 πολιτών; Ή μήπως όταν υπεγράφη του τουρκολιβυκό μνημόνιο και το ORUC REIS έκανε δρομολόγια κρουαζιερόπλοιου έξω από το Καστελλόριζο και τη Ρόδο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα επί τρεισήμισι μήνες; Τότε που δήθεν δεν γίνονταν τουρκικές έρευνες λόγω του θορύβου και η Κυβέρνηση δεν διεκδικούσε κυρώσεις για 6 μήνες παρά τις παροτρύνσεις μας, διότι “δεν αποτελούσε στρατηγική της επιλογή”. 

Ας το πάρουμε απόφαση. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί την διακυβέρνηση της χώρας ιδιωτική του υπόθεση, στο πλαίσιο των ιδεοληψιών του, και αυτό δεν θα αλλάξει μέχρι την μέρα της ήττας του στις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Κρίνετε ότι, η ουκρανική κρίση με τη συνεπαγόμενη οικονομική, λόγω γενικευμένων ανατιμήσεων στην αγορά, μπορεί να προκαλέσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, μηδέ των πρόωρων εκλογών αποκλειομένων;

Πριν την ουκρανική κρίση η κυβερνητική ανικανότητα είχε διαμορφώσει στην κοινωνία και στο Κοινοβούλιο τις συνθήκες απαίτησης πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. 

Κάτι το οποίο διατύπωσε και ο πρόεδρός μας Αλέξης Τσίπρας και το οποίο στην πράξη υπερψήφισε το σύνολο της αντιπολίτευσης όταν καταθέσαμε, σαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. 

Η ακρίβεια σαρώνει πολύ πριν το ουκρανικό, επειδή αυτή είναι η πολιτική των καρτέλ και των νεοφιλελεύθερων εμμονών του πρωθυπουργού. 

Πριν την ουκρανική κρίση είχαμε το ακριβότερο ρεύμα σε όλη την Ευρώπη, την ακριβότερη βενζίνη και τον χαμηλότερο βασικό μισθό μεταξύ των προηγμένων δυτικών οικονομιών. 

Πριν την ουκρανική κρίση είχαμε την βίαιη απολιγνιτοποίηση της χώρας, την διάλυση του ΕΣΥ και την κατάρρευση των εργασιακών δικαιωμάτων. Πριν την ουκρανική κρίση, τέλος,  ο κ.Μητσοτάκης ψήφισε για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία ιδιωτικοποίηση τμήματος του αμιγούς δημόσιου τομέα, όπως είναι ο ΕΦΚΑ. Θα έλεγα ότι οι συνέπειες της πολεμικής κρίσης στην Ουκρανία επιδεινώνουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών νοικοκυριών σε βαθμό «χαριστικής βολής».

Οι εκλογές θα έρθουν νωρίτερα. Και σε πείσμα των καλοπληρωμένων δημοσκοπήσεων της ΜΑΞΙΜΟΥ Α.Ε. θα τις κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας και θα σχηματίσει πλατιά δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση ευθύνης. 

Στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, κρίνετε πώς ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις τη διακυβέρνηση της χώρας;

Δεν το κρίνω, το πιστεύω βαθιά. Το θέμα για οποιονδήποτε διατηρεί επαφή με την κοινωνία των πολιτών δεν είναι αν θα κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας τις επόμενες εκλογές, αλλά το πόσο μεγάλη θα είναι η διαφορά του από την δεύτερη πολιτική δύναμη. 

Ξέρετε κ. Παργινέ στην πολύ πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου μας έχουν συμβεί ηχηρότατες πολιτικές καταρρεύσεις και αυτή του κ. Μητσοτάκη θα είναι μια ακόμη. 

Μπροστά στην κάλπη, όποτε κι αν στηθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σε ποιο κοινό απευθύνεται; Σε πιθανή εκλογική πρωτιά κι εξαιτίας των πολλών προβλημάτων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει σε ποιες πολιτικές δυνάμεις θα απευθυνθεί για κοινοβουλευτική συναίνεση αν όχι και συγκυβέρνηση;

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ξεκάθαρη. Ψηφίσαμε την απλή αναλογική γιατί πιστεύουμε ότι ο ιστορικός κύκλος των αυτοδύναμων κυβερνήσεων που αφήνουν αναπάντητα τα πολυδύναμα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας έχει κλείσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την επερχόμενη εκλογική του νίκη θα αποτελέσει τον κορμό μιας συμμαχικής προοδευτικής δημοκρατικής κυβέρνησης. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι, ακόμη κι αν σε κάποια εκλογική αναμέτρηση  κατακτούσε την αυτοδυναμία, πάλι θα σχημάτιζε ευρεία κυβέρνηση. Κι αυτό είναι αξιόπιστο γιατί, όπως είπα, εμείς ψηφίσαμε την απλή αναλογική. Άρα μένουμε σταθεροί σε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι πατριωτικά συμφέρον. 

Απευθυνόμαστε λοιπόν σε όλους τους προοδευτικούς δημοκράτες Ελληνίδες και Έλληνες και με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα τους καλωσορίσουμε σε αυτή την πρωτόγνωρη δημοκρατική γιορτή της συλλογικής προοδευτικής διακυβέρνησης.-

Βρείτε μας στα social media