29
Οκτ

Ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΝΑΤΟ, βρέθηκα στην Οδησσό προκειμένου να λάβω μέρος στις εργασίες του Διακοινοβουλευτικού Συμβουλίου Ουκρανίας-ΝΑΤΟ, του Διακοινοβουλευτικού Συμβουλίου Γεωργίας-ΝΑΤΟ και της Πολιτικής Επιτροπής της Κ.Σ. ΝΑΤΟ καθώς και στις εργασίες του GMF με τίτλο “The Odessa Debate” που πραγματοποιήθηκαν στην Οδησσό από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου 2021.

Με παρέμβασή μου έθεσα ένα θέμα που επηρεάζει όλες τις χώρες που περιβάλλονται από τη Μαύρη θάλασσα, το λεγόμενο «κανάλι της Ινσταμπούλ». Το κανάλι της Ινσταμπούλ είναι ένα σχέδιο για ένα τεχνητό θαλάσσιο δρόμο, που σχεδιάζεται από την Τουρκία στην Ανατολική Θράκη, ώστε να ενώνει τη Μαύρη θάλασσα με τη θάλασσα του Μαρμαρά και επομένως με το Αιγαίο και την Μεσόγειο θάλασσα. Στόχος της Τουρκίας είναι η παράκαμψη της Συνθήκη του Montreux, σχετικά με το καθεστώς των Στενών, με στόχο να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία όσον αφορά την κυκλοφορία των πολεμικών πλοίων από την Μαύρη Θάλασσα προς την θάλασσα του Μαρμαρά και το αντίστροφο. Είναι ένα σχέδιο που θα ανατρέψει το status quo (τουρκικός αναθεωρητισμός) της Συνθήκη του Montreux και τις γεωπολιτικές της συνέπειες, επιτρέποντας απεριόριστη πρόσβαση στη Μαύρη θάλασσα για ναυτικές δυνάμεις που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτή.

Η συνθήκη επέβαλε συγκεκριμένους περιορισμούς για την ναυτική κυκλοφορία στα στενά. Επέτρεπε το δικαίωμα ελεύθερης ναυσιπλοΐας για τα εμπορικά πλοία, αλλά επέβαλε περιορισμούς για τα πολεμικά πλοία. Το σχέδιο αυτό δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη συνθήκη του 1936 που καθορίζει το καθεστώς των στενών και αναστατώνει τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες της Μαύρης θάλασσας.Επιπλέον υπάρχει κίνδυνος για το περιβάλλον. Το νέο κανάλι θα καταστρέψει δύο από τις δεξαμενές νερού της Κωνσταντινούπολης και θέτει σε κίνδυνο ανεπανόρθωτης μόλυνσης όλα τα υπόγεια αποθέματα της περιοχής της Κωνσταντινούπολης και της Θράκης.Το ζήτημα που τίθεται είναι αν το ΝΑΤΟ είναι διατεθειμένο να καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης του.

Πρέπει, επιπλέον, να στρέψουμε το βλέμμα μας στην ανησυχητική ανθρωπιστική κατάσταση που έχει προκαλέσει η παρατεταμένη διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχύσουν την πολιτική τους συνεργασία, προκειμένου να βάλουν ένα τέλος σε αυτή τη διαμάχη και στις κακουχίες του εντόπιου πληθυσμού.

Βρείτε μας στα social media

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.