16
Ιαν

Τα σημαντικά προβλήματα που έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό διάστημα στη προβληματική λειτουργία του νοσοκομείου Γιαννιτσών εξαιτίας της υποστελέχωσης με ιατρικό προσωπικό όπως του ογκολογικού και παθολογικού τμήματος, συνεχίζονται αυτή τη φορά με την προβληματική λειτουργία του αξονικού τομογράφου.

Έχοντας περάσει μόλις 3 χρόνια από τον Ιούλιο του 2019, που εγκαταστάθηκε ο αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο Γιαννιτσών μετά από αρκετά χρόνια προσπαθειών και ο οποίος στοίχισε περί το 1 εκ €, σήμερα υπολειτουργεί λόγω έλλειψης του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα οι ασθενείς πολίτες της περιοχής να μην μπορούν να λάβουν τις αναγκαίες ιατρικές υπηρεσίες.

Με δεδομένο ότι το ακτινολογικό / ακτινοδιαγνωστικό τμήμα αποτελεί νευραλγικό τμήμα ενός νοσοκομείου, κατέθεσα Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με την οποία τον ρωτώ για τις προθέσεις του:

(1) να προκηρύξει άμεσα και μάλιστα με ταχύρρυθμες διαδικασίες τουλάχιστον 3 θέσεις μονίμων ακτινολόγων για να ενισχύσουν το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα και τον Αξονικό Τομογράφο του νοσοκομείου Γιαννιτσών,

(2) να αναλάβει ενέργειες προκειμένου άμεσα να καλυφθεί το πρόβλημα υποστελέχωσης που έχει παρουσιαστεί στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα και στον Αξονικό Τομογράφο του νοσοκομείου Γιαννιτσών μέχρι να ολοκληρωθούν μόνιμες προσλήψεις του εν λόγω προσωπικού και

(3) να δώσει κίνητρα ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές (όπως της ΠΕ Πέλλας) προκειμένου να υπάρξει ενδιαφέρον από νέους ιατρούς να στελεχώσουν τα νοσοκομεία της περιοχής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Τραγικές ελλείψεις ακτινολόγων στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα και στον Αξονικό Τομογράφο του Νοσοκομείου Γιαννιτσών»

Συνεχίζονται τα σημαντικά προβλήματα που έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό διάστημα στο νοσοκομείο Γιαννιτσών αναφορικά με τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες προς τους πολίτες της περιοχές τα οποία οφείλονται πρωτίστως στην έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι δεν φαίνονται σημάδια βελτίωσης αυτής της κατάστασης.

Μετά τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στη λειτουργία του ογκολογικού και παθολογικού τμήματος, σειρά έχει σήμερα και η προβληματική λειτουργία του αξονικού τομογράφου.

Σημειώνεται ότι ο αξονικός τομογράφος, ο οποίος στοίχισε περί το 1 εκ € και εγκαταστάθηκε στο νοσοκομείο Γιαννιτσών τον Ιούλιο του 2019 μετά από αρκετά χρόνια προσπαθειών. Και σήμερα, μόλις 3 χρόνια μετά, υπολειτουργεί λόγω έλλειψης του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα οι ασθενείς πολίτες της περιοχής να μην μπορούν να λάβουν τις αναγκαίες ιατρικές υπηρεσίες.

Στην ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ) κάνει λόγο «για προδιαγεγραμμένο έγκλημα, λόγω των τραγικών ελλείψεων προσωπικού ειδικά στο Ακτινοδιαγνωστικό και στον Αξονικό Τομογράφο».

Σύμφωνα με την ΕΝΙΠ «είχαν μείνει τρεις γιατροί ακτινολόγοι, με τον τέταρτο να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφημερεύει μόνος του, παρά μόνο επικουρικά στους άλλους». Σήμερα υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση στο ακτινολογικό- ακτινοδιαγνωστικό τμήμα. Οι 2 ιατροί που έχουν απομείνει θα πρέπει να κάνουν 15 εφημερίες το μήνα και αυτό δεν αντέχεται. Υπάρχει μια διαλυτική κατάσταση».

Πολύ πρόσφατα μάλιστα, τον περασμένο Νοέμβριο ιατρός ακτινολόγος του νοσοκομείου Γιαννιτσών κατέρρευσε σε ώρα υπηρεσίας, καλύπτοντας μόνος του την εφημερία του ακτινοδιαγνωστικού και του αξονικού τομογράφου του νοσοκομείου, παρά το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν όλα τα περιστατικά, τα οποία οδηγούνται αναγκαστικά προς τον ιδιωτικό τομέα.

Επειδή το ακτινολογικό / ακτινοδιαγνωστικό τμήμα αποτελεί νευραλγικό τμήμα ενός νοσοκομείου.

Επειδή οι ασφαλισμένοι πολίτες αυτής της χώρας έχουν πληρώσει για δεκαετίες ασφαλιστικές εισφορές και σήμερα αναγκάζονται για προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν να οδηγούνται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις του χώρου της Υγείας, οι οποίες κάθε χρόνο παρουσιάζουν όλο και πιο υψηλές κερδοφορίες.

Επειδή η «η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό» και «δεν είναι εμπόρευμα».

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεστε να προκηρύξετε άμεσα και μάλιστα με ταχύρρυθμες διαδικασίες τουλάχιστον 3 θέσεις μονίμων ακτινολόγων για να ενισχύσουν το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα και ο Αξονικός Τομογράφος του νοσοκομείου Γιαννιτσών;

2. Ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να αναλάβετε προκειμένου να καλυφθεί το πρόβλημα υποστελέχωσης που έχει παρουσιαστεί στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα και στον Αξονικό Τομογράφο του νοσοκομείου Γιαννιτσών μέχρι να ολοκληρωθούν μόνιμες προσλήψεις του εν λόγω προσωπικού.

3. Ποια κίνητρα προτίθεστε να δώσετε ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές (όπως της ΠΕ Πέλλας) προκειμένου να υπάρξει ενδιαφέρον από νέους ιατρούς να στελεχώσουν τα νοσοκομεία της περιοχής;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τζάκρη Θεοδώρα»

Βρείτε μας στα social media