22
Φεβ

Παρουσία μου στην Κοινή Συνεδρίαση των Επιτροπών Άμυνας και Ασφάλειας, Οικονομικών και Ασφάλειας και της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες από 21 έως 23 Φεβρουαρίου

Από την 21η Φεβρουαρίου έως την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, θα βρίσκομαι στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχω στην Κοινή Συνεδρίαση των Επιτροπών Άμυνας και Ασφάλειας, Οικονομικών και Ασφάλειας και της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Κατά την πρώτη ημέρα της Κοινής Συνεδρίασης των τριών Επιτροπών συζητήθηκαν:

Το θέμα των πολιτικών προκλήσεων και των προκλήσεων ασφαλείας στην Νότια πλευρά του ΝΑΤΟ (Political and Security Challenges on NATO’s Southern Flank) έθεσε τα εξής ζητήματα:Πρώτον της παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων (της ΑΟΖ δηλαδή και της Υφαλοκρηπίδας) στην Νοτιανατολική Μεσόγειο από το τουρκικό πλοίο URUC REIS μαζί με σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2020, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη της ίδιας συμμαχίας (ΝΑΤΟ) από το 1952. Ρώτησα τους κκ. Giovani Romani και τον Ταξίαρχο Davide Re, εισηγητές στο συγκεκριμένο θέμα των προκλήσεων ασφαλείας στην Νότια πλευρά του ΝΑΤΟ τα εξής:

“Εκεί βρισκόταν και το πολεμικό μας ναυτικό με κίνδυνο να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο. Αυτό υποβάθμισε την κατάσταση ασφαλείας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Θα πρέπει επομένως να ληφθούν μέτρα από το ΝΑΤΟ σε αυτές τις περιπτώσεις έτσι ώστε να μην υπάρχει υποβάθμιση της κατάστασης ασφάλειας μεταξύ χωρών που ανήκουν στο ΝΑΤΟ και να υπάρξει μια προτροπή έτσι ώστε όλοι οι σύμμαχοι να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις”.

Δεύτερον της σχεδόν καθημερινής παραβίασης του εθνικού εναέριου χώρου μας από τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη:

Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη σχεδόν καθημερινά παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο της χώρας μας (fIR) δημιουργώντας πολλές επικίνδυνες καταστάσεις στην πολιτική αεροπλοΐα που διέρχεται από αυτές τις περιοχές. Θα πρέπει η τουρκική πολεμική αεροπορία να καταθέτει σχέδια πτήσεως σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς.

Κατά την συζήτηση του δεύτερου θέματος που αφορούσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία εξωτερικής δράσης, ( EUROPEANEXTERNALACTIONSERVICE on the EU strategic Compass) που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν και παρουσιάστηκε από τον Pawel Herczynski, Managing Director for CSDP and Crisis Response, έκανα την εξής παρέμβαση:

H Ευρωπαϊκή Υπηρεσία εξωτερικής δράσης αντικατοπτρίζει την αναγκαιότητα ενιαίας πολιτικής δράσης τη ΕΕ και ενδυνάμωσης της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται με αποτελεσματικότητα τις περιφερειακές κρίσεις αλλά και να ενισχύει τις διπλωματικές σχέσεις και στρατηγικές συνεργασίες με χώρες εκτός ΕΕ όπως επίσης και να συνεργάζεται με τις εθνικές διπλωματικές υπηρεσίες των χωρών της ΕΕ, τον ΟΗΕ και άλλες ηγετικές δυνάμεις.Σε αυτό το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία εξωτερικής δράσης πρέπει να αναπτύξει μηχανισμούς και μέσα ώστε να συμβάλει στην οικοδόμηση ειρήνης – μέσω πολιτικής, οικονομικής και πρακτικής υποστήριξης και στη διασφάλιση της ασφάλειας – στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ.

Το ίδιο σημαντική είναι η διατήρηση καλών σχέσεων με τους άμεσους γείτονες της ΕΕ μέσω της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας. Επίσης η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία εξωτερικής δράσης συμβάλει στην διαχείριση κρίσεων με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τέλος καλείται να δρά για την αντιμετώπιση ζητημάτων κλιματικής αλλαγής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρά την ανανέωση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας εξωτερικής δράσης το 2015 με βάση τα διδάγματα που αντλήθηκαν από το παρελθόν , η εφαρμογή της, η οποία περιλαμβάνει τον συντονισμό πολλών ενδιαφερομένων, ήταν δύσκολη. Ενώ έχει συμβάλει σε αξιοσημείωτη πρόοδο προς την ολοκλήρωση και την περιφερειοποίηση, οι προκλήσεις για την ασφάλεια έχουν εμποδίσει απτά επιτεύγματα στην προώθηση της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς.

Η αναθεώρηση ή η αντικατάστασή του νέου στρατηγικού ρόλου θα πρέπει να λάβει υπόψη τα νέα γεωπολιτικά συμφέροντα της ΕΕ και των γειτόνων της. Οι ηγέτες της ΕΕ βρίσκονται επί του παρόντος αντιμέτωποι με ένα θεμελιωδώς διαφορετικό τοπίο ασφάλειας από ό,τι πριν από μια δεκαετία, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα μια στροφή προς έναν φακό με επίκεντρο τη μετανάστευση και την ασφάλεια στην περιοχή.Στρατηγικός στόχος της της Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να παραμένει η διατήρηση της ειρήνης, η ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας,η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και η ανάπτυξη και εδραίωση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίουκαι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Αυτή η κατεύθυνση του να έχουμε δηλαδή ως Ευρώπη εκτός από οικονομικό αποτύπωμα μια πιο στρατηγική και πιο στρατιωτική στάση, σε συνεργασία πάντα με το ΝΑΤΟ, θα μπορεί να βοηθήσει περισσότερο στην διαχείριση και την επίλυση πολλών διεθνών προβλημάτων. Νομίζω ότι πρέπει να δουλέψουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Βρείτε μας στα social media