08
Δεκ

Συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς κατά την ενημέρωση από μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) και του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης

Η κ. Θεοδώρα Τζάκρη, από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται στο πλαίσιο των εργασιών της Κοινοβουλευτική Ολομέλεια του ΝΑΤΟ, παρενέβη σήμερα στις 7/12/22 στην συνεδρίαση της Επιτροπής  Ελληνισμού της Διασποράς κατά την ενημέρωσή της από την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) και το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, εξαίροντας το εύρος και την ποιότητα των παρεμβάσεων τόσο της ΠαΔΕΕ όσο και του Δικτύου  Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης υπέρ των εθνικών μας θεμάτων και υπέρ της εμβάθυνσης των ελληνοευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών σχέσεων.  

Η κ. Τζάκρη εστίασε στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβερνητικής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «η συνεργασία με τις ΗΠΑ αναπτύχθηκε με γρήγορους ρυθμούς κατά την περίοδο διακυβέρνησης επί ΣΥΡΙΖΑ τόσο με την καθιέρωση του στρατηγικού διαλόγου όσο και με την καθιέρωση του σχήματος 3+1  με το Ισραήλ, την Κύπρο, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα αλλά και με την κοινή προώθηση του αγωγού EASTMED και την αναβάθμιση γενικότερα της μεταξύ μας οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας».

Υπογράμμισε τη σημαντική γεωστρατηγική και οικονομική βάση για την συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς την καθοριστική συμβολή της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ καθώς και των σημαντικών παραγόντων του Ελληνοαμερικανικού λόμπυ.

Ανέφερε ότι αποτελεί πολύ σημαντικό γεγονός η ερμηνευτική δήλωση που εξεδόθη σήμερα στον αμυντικό προϋπολογισμό, υπό τον τίτλο «Περιορισμοί στη μεταφορά αεροσκαφών F16»,  σύμφωνα με την οποία το Κογκρέσο θεωρεί ότι νατοϊκοί εταίροι δεν θα έπρεπε να πραγματοποιούν υπερπτήσεις σε βάρος άλλων εταίρων.

Υποστήριξε μια αμοιβαία ελληνοαμερικανική αμυντική σχέση με εγγυήσεις και απτή στήριξη από τις ΗΠΑ, απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. 

Κλείνοντας, ευχαρίστησε θερμά για όσα κάνουν τόσο η ΠαΔΕΕ όσο και το  Δίκτυο των  Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης για την διατήρηση και την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και την ελληνόγλωσση εκπαίδευση καθώς και για την υποστήριξη των διαχρονικών αιτημάτων του Ελληνισμού, όπως η Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.  

Βρείτε μας στα social media