05
Οκτ

Να τριπλασιάσει το ΥΠΑΑ&Τ το ποσό των 26,3 εκ Ε και να ενισχύσει όλους τους αγρότες του τομέα Οπωροκηπευτικών

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων διχάζει τον αγροτικό κόσμο με την απόφασή του να κατανείμει το ποσό των 72,7 € / στρέμμα ως ενίσχυση για την ουκρανική κρίση μόνο στα μέλη Οργανώσεων Παραγωγών του τομέα των Οπωροκηπευτικών και όχι σε όλους τους αγρότες.

Το αποθεματικό κρίσης δημιουργείται κάθε χρόνο στην Ε.Ε. με παρακράτηση κάτι λιγότερο από 5% από τις άμεσες ενισχύσεις άνω των 2.000 € που λαμβάνουν ετησίως οι αγρότες.

Για το 2021 δημιουργήθηκε στην ΕΕ αποθεματικό κρίσης ύψους 500 εκ. € για την αντιμετώπιση οποιονδήποτε κρίσεων στον πρωτογενή τομέα σε ενωσιακό επίπεδο.

Η μη χρήση του συνεπάγεται επιστροφή των χρημάτων αυτών στα κράτη- μέλη προκειμένου να δοθούν στους αγρότες από τους οποίους παρακρατήθηκαν.

Για την Ελλάδα προβλέπεται σύμφωνα με τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό 2022/467, η επιστροφή των 26,3 εκ. €, για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκλήθηκε στον πρωτογενή τομέα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ποσό το οποίο θα μπορούσε μάλιστα να αυξηθεί μέχρι και 200% από εθνικούς πόρους που σήμαινε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να τριπλασιάσει το ποσό των 26,3 εκ.€ στα 79 εκ περίπου για τον συγκεκριμένο σκοπό, κάτι όμως για το οποίο δεν υπήρξε κυβερνητική επιλογή.

❌ Αμιγής Κυβερνητική επιλογή αποτελεί λοιπόν η κατανομή του ποσού των 26,3 εκ. € σε 20.346 παραγωγούς, οι οποίοι θα ενισχυθούν με 72,7 € / στρέμμα και είναι:

• μέλη Οργανώσεων Παραγωγών του τομέα των Οπωροκηπευτικών που υλοποιούν περιβαλλοντικές δράσεις, στο στόχο «Περιβάλλον» σε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα έτους 2022,

• κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων στα νησιά του Αιγαίου και Ιονίου Πελάγους,

• βιοκαλλιεργητές οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου που εφαρμόζουν το σύστημα βιολογικής γεωργίας και είναι ενταγμένες στο μητρώο βιοκαλλιεργητών που τηρείται στο ΥπΑΑΤ,

• μη μέλη Οργανώσεων Παραγωγών του τομέα των οπωροκηπευτικών που καλλιεργούν επιτραπέζιο σταφύλι, κορινθιακή σταφίδα και σουλτανίνα ξηρή για τις εκτάσεις που είναι ενταγμένες στο μητρώο βιοκαλλιεργητών που τηρείται στο ΥπΑΑΤ.

✖️ Αντί λοιπόν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να τριπλασιάσει το ποσό στα 79 εκ περίπου προκειμένου να ενισχύσει όλους τους αγρότες του τομέα των οπωροκηπευτικών που φέτος επλήγησαν και πλήττονται βάναυσα από το κλείσιμο των αγορών της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας με αποτέλεσμα την αδυναμία διάθεσης των προϊόντων τους επέλεξε αποσπασματικά να ενισχύσει με το ποσό των 26,3 εκ ευρώ μόνο μέλη Οργανώσεων Παραγωγών του τομέα των Οπωροκηπευτικών που υλοποιούν περιβαλλοντικές δράσεις, στο στόχο «Περιβάλλον» σε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα έτους 2022, διχάζοντας τον αγροτικό κόσμο και αφήνοντάς τον να παλεύει μόνος του απέναντι σε όλες τις αντιξοότητες και με ένα κόστος παραγωγής που έχει αυξηθεί δραματικά λόγω της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας και των εισροών.

🗣 Καλώ τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

πρώτον να τριπλασιάσει το ποσό στα 79 εκ ευρώ όπως έχει την δυνατότητα βάσει του Ενωσιακού Κανονισμού 2022/467 και

Δεύτερον να ενισχύσει όλους τους αγρότες του τομέα των Οπωροκηπευτικών, ανεξαρτήτως της συμμετοχής τους σε Ομάδες Παραγωγών, προκειμένου να διορθώσει την αδικία και να παύσει ο διχασμός που έχει ξεσπάσει μεταξύ των αγροτών. –

Βρείτε μας στα social media