30
Οκτ

Με Επίκαιρη Ερώτησή μου φέρνω το θέμα προς συζήτηση στη Βουλή

Η θεομηνία του περασμένου Ιουνίου προκάλεσε μεγάλη ζημιά στις καλλιέργειες της περιοχής Αραβησσού και Αχλαδοχωρίου (κυρίως ροδάκινων, κερασιών, δαμάσκηνων κλπ) καθώς των αροτραίων καλλιεργειών ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προκλήθηκαν ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο. Μετά την υπ’ αριθμ. Α1835/15.6.23 (ΑΔΑ: ΨΑΣΤ46ΝΠΙΘ-Μ79) με την οποία κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι εν λόγω περιοχές, οι αγρότες της περιοχής ακόμη περιμένουν τις σχετικές αποζημιώσεις.

Για αυτό, κατέθεσα Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία τον ρωτώ για τις προθέσεις του:

(1) Να προχωρήσει μέσω του ΕΛΓΑ στην καταβολή προκαταβολών επί των εκτιμηθέντων ζημιών στους αγρότες της περιοχής, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στον τομέα και στην απόφαση για αποζημιώσεις 100% τόσο για την απώλεια παραγωγής όσο και για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, καθώς και στον συμψηφισμό των εισφορών προς τον ΕΛΓΑ με μελλοντικές να καταβληθούν αποζημιώσεις λόγω της έλλειψης ρευστότητας των παραγωγών από την ολοσχερή καταστροφή της παραγωγής και

(2) Να επισπεύσει την καταβολή των τελικών αποζημιώσεων για τις ζημιές τόσο στην παραγωγή όσο και στο φυτικό κεφάλαιο από τον ΕΛΓΑ και τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ) δεδομένου ότι οι κάτοικοι της Αραβησσού και του Αχλαδοχωρίου στερούνται φέτος οποιουδήποτε άλλου εισοδήματος.

Η Επίκαιρη Ερώτηση θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Καταβολή προκαταβολών στους αγρότες της Αραβησσού και του Αχλαδοχωρίου για την θεομηνία του Ιουνίου»

Στις 4 Ιουνίου 2023 σφοδρή χαλαζόπτωση και ισχυρή βροχόπτωση έπληξε στην περιοχή της Αραβησσού και του Αχλαδοχωρίου, με αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστια προβλήματα στους παραγωγούς και τους επαγγελματίες της περιοχής.

Η χαλαζόπτωση προκάλεσε μεγάλη ζημιά στις καλλιέργειες καταστρέφοντας σε σημαντικό βαθμό τις αναμενόμενες παραγωγές των δενδροκαλλιεργειών της περιοχής (κυρίως ροδάκινων, κερασιών, δαμάσκηνων κλπ) καθώς και των αροτραίων καλλιεργειών ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προκλήθηκαν ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο. Από την άλλη, η μεγάλη ποσότητα του νερού από τη έντονη βροχόπτωση οδήγησε σε πλημμυρικά φαινόμενα τόσο σε αγροτεμάχια, όσο και στις επιχειρήσεις της περιοχής καθώς και στις υποδομές.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την επομένη του συμβάντος, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βουλευτές καθώς και εκπρόσωποι των αγροτών και των επαγγελματιών αποφασίστηκε ο συντονισμός των απαιτούμενων ενεργειών ώστε να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να προχωρήσει ο ΕΛΓΑ σε καταβολή προκαταβολών στους πληγέντες, την αποζημίωση στο 100% της ζημιάς και τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών με τις μελλοντικές να καταβληθούν αποζημιώσεις. Πράγματι με την υπ’ αριθμ. Α1835/15.6.23 (ΑΔΑ: ΨΑΣΤ46ΝΠΙΘ-Μ79) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές Κοινοτήτων Αραβησσού και Αχλαδοχωρίου της Δ.Ε. Κύρρου του Δήμου Πέλλας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

(1)Προτίθεσθε να προχωρήσετε μέσω του ΕΛΓΑ στην καταβολή προκαταβολών επί των εκτιμηθέντων ζημιών στους αγρότες της περιοχής, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στον τομέα και στην απόφαση για αποζημιώσεις 100% τόσο για την απώλεια παραγωγής όσο και για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, καθώς και στον συμψηφισμό των εισφορών προς τον ΕΛΓΑ με μελλοντικές να καταβληθούν αποζημιώσεις λόγω της έλλειψης ρευστότητας των παραγωγών από την ολοσχερή καταστροφή της παραγωγής;

(2) Προτίθεσθε να επισπεύσετε την καταβολή των τελικών αποζημιώσεων για τις ζημιές τόσο στην παραγωγή όσο και στο φυτικό κεφάλαιο από τον ΕΛΓΑ και τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ) δεδομένου ότι οι κάτοικοι της Αραβησσού και του Αχλαδοχωρίου στερούνται φέτος οποιουδήποτε άλλου εισοδήματος;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Θεοδώρα Τζάκρη»

Βρείτε μας στα social media