16
Φεβ

Προτεραιότητα η ενίσχυση της άμυνας, αλλά με θωράκιση του δημοσίου συμφέροντος“.

Ομιλία στη Βουλή για το νέο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Στην παρέμβασή μου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την «Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας»  αναφέρθηκα αρχικά στην διαφορά κυβερνητικής αντίληψης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να διαθέτει τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους και χωρίς να έχει παραλάβει ώριμα σχέδια εξοπλιστικών προγραμμάτων διέσωσε το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων και όταν χρειάστηκε χωρίς δισταγμό υπερασπίστηκε την εθνική μας κυριαρχία, ξεκάθαρα και άμεσα, ενώ επί των ημερών της ΝΔ, οι Τούρκοι κινούνται ανενόχλητοι, διαβάζοντας την αδυναμία του κ. Μητσοτάκη να σταθεί στο ύψος των εθνικών περιστάσεων κυρίως γιατί αυτός θεωρεί ότι η εξωτερική πολιτική γίνεται με τα δελτία τύπου και όχι στο πεδίο της εφαρμογής των αποφάσεων που λαμβάνονται στο πλαίσιο στρατιωτικής και διπλωματικής αξιολόγησης.

Αναφέρθηκα στην συνέχεια στους λόγους εθνικού συμφέροντος που υπαγορεύουν την υπερψήφιση από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της προμήθειας των τριών φρεγατών Belahra και των τορπιλών, παρά τις καθυστερήσεις και την μη συμμετοχή της ελληνικής, κρατικής και ιδιωτικής, αμυντικής βιομηχανίας στην διαδικασίας της κατασκευής των πλοίων ενώ εξήγησε τους λόγους της καταψήφισης της απόκτηση 6 επιπλέον αεροσκαφών Rafale (πέραν των 18 Rafale  τα οποία ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ) ως  αντίθετη στην  “προτεραιοποίηση” των  ίδιων των  ενόπλων δυνάμεων και στο συμφέρον των δημόσιων οικονομικών. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές

Η συζήτηση του σημερινού νομοσχεδίου διεξάγεται υπό το κράτος μιας αποδεδειγμένης διαφοράς μεταξύ της κυβερνητικής αντίληψης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Νέας Δημοκρατίας.

Η διαφορά αυτή είναι ότι η δική μας κυβέρνηση, παρά το γεγονός, ότι δεν είχε τους οικονομικούς πόρους και δεν παρέλαβε προετοιμασμένα ώριμα σχέδια εξοπλιστικών προγραμμάτων, διατήρησε το αξιόμαχό των ενόπλων δυνάμεων και όταν χρειάστηκε, δεν δίστασε με τα υφιστάμενα μέσα να υπερασπιστεί την εθνική μας κυριαρχία, ξεκάθαρα και άμεσα. 

Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ παρέλαβε ώριμα εξοπλιστικά σχέδια, γεμάτα ταμεία για να τα υλοποιήσει, και, παρά ταύτα, 31 μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη,  είναι η μόνη κυβέρνηση επί των ημερών της οποίας οι Τούρκοι κινούνται ανενόχλητοι, διαβάζοντας την αδυναμία του κ. Μητσοτάκη να σταθεί στο ύψος των εθνικών περιστάσεωνκυρίως γιατί αυτός θεωρεί ότι η εξωτερική πολιτική γίνεται με τα δελτία τύπου και όχι στο πεδίο της εφαρμογής των αποφάσεων που λαμβάνονται στο πλαίσιο στρατιωτικής και διπλωματικής αξιολόγησης. 

Κυρίες και Κύριοι της συμπολίτευσης

Παραλάβατε ή όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ώριμο πρόγραμμα όλων των f16 σε μπλοκ 70 με το μισό κόστος από αυτό που εσείς δηλώνετε ότι χρειάζεστε για να αναβαθμίσετε, ένα μικρό μέρος αυτών; 

Παραλάβατε ή όχι και παγώσατε ώριμη συμφωνία για την προμήθεια φρεγατών Belahra, χάνοντας 31 πολύτιμους μήνες από την ναυπήγησή τους; 

Γιατί αφού περιπλανηθήκατε σε διάφορες πιθανές και απίθανες αγορές και μεσάζοντες, καταλήξατε στο τέλος στο δικό μας συμπέρασμα, ότι μόνο η τεχνολογία και η ισχύς πυρός των φρεγατών Belahra μπορούν να αλλάξουν τον συσχετισμό δύναμης στο Αιγαίο. Και τι καταφέρατε χάνοντας 31 πολύτιμους μήνες; Να σας πω εγώ τι καταφέρατε: 

Πρώτον αυξήσατε το κόστος προμήθειας των πλοίων, 

Δεύτερον για να καλύψετε τον χαμένο χρόνο, παραλαμβάνετε τις πρώτες τρεις φρεγάτες με την γαλλική και όχι με την ελληνική διαμόρφωση που σημαίνει μισή αμυντική ικανότητα για τα ίδια λεφτά και 

Τρίτον καταφέρατε αντί να παραλάβουμε τις τρεις φρεγάτες το 2023 να τις παραλάβουμε το 2025 και το 2027 να τις ξαναστερηθούμε για κανένα χρόνο, μέχρι να αποκτήσουν την απαιτούμενη από τις ένοπλες δυνάμεις μας ελληνική διαμόρφωση. 

Βέβαια όλα αυτά τα έχετε αποκρύψει και από τον δημόσιο διάλογο και από τον ελληνικό λαό, γιατί για εσάς, το αξιόμαχο το ελληνικού στρατού και τα όπλα που πρέπει  να διαθέτει για  να αντιμετωπίσει την τουρκική απειλή είναι ένα παιχνίδι «ψευτουπερηφάνιας» έναντι της εσωτερικής κοινής γνώμης και όχι μια προσπάθεια ουσίας για την διασφάλιση της εθνικής μας κυριαρχίας. 

Έρχεστε και μας λέτε να ψηφίσουμε την προμήθεια των φρεγατών και θα την ψηφίσουμε για λόγους εθνικού συμφέροντος και έλλειψη εναλλακτικής λύσης, γιατί εμείς δεν είμαστε «πολιτικοί παπατζήδες» όπως είστε εσείς, να καταψηφίζουμε την ωφέλιμη συμφωνία για την επίλυση του Μακεδονικού ζητήματος και να κρατάμε το μακεδονικό δόρυ της υποκρισίας απέναντι στον ελληνικό λαό. Κι όταν ερχόμαστε στην εξουσία όπως εσείς, «να παίρνουμε αγκαζέ» όλες τις συμφωνίες και να τις τηρούμε, όπως οφείλατε να κάνετε. Η πολιτική υποκρισία είναι δική σας συνταγή. Μιας χρήσης βέβαια, την οποία ήδη την βρίσκετε μπροστά σας. 

Και για το γεγονός όμως ότι δεν θα μείνει στην χώρα ούτε ένα ευρώ και ούτε μια ρανίδα τεχνογνωσίας από όλο αυτό το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν αισθάνεστε την ανάγκη να ζητήσετε συγνώμη από τον φορολογούμενο ελληνικό λαό; Δεν αισθάνεστε δηλαδή την ανάγκη να ζητήσετε συγνώμη για το γεγονός ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία, τα εμπειρότατα ναυπηγεία μας δεν θα έχουν την παραμικρή συμμετοχή, άρα και απόκτηση εμπειρίας επισκευής, στην διαδικασία ναυπήγησης των φρεγατών; 

Για το γεγονός ότι καταστήσατε την χώρα από ισότιμο εταίρο διαχρονικά αμυντικών βιομηχανιών στο καλύτερο «πελατάκι» της ξένης αμυντικής βιομηχανίας αισθάνεστε την ανάγκη να ζητήσετε συγνώμη από τον ελληνικό λαό για αυτό τον νέο Μητσοτακισμό; 

Στο θέμα των τορπιλών είναι σαφές ότι θα ψηφίσουμε. Και αυτό είναι κάτι που επίσης το καθυστερήσατε 31 μήνες. 

Έρχομαι όμως στο κρίσιμο θέμα της απόκτησης των 6 επιπλέον αεροσκαφών Rafale, δηλαδή πέραν των 18 στα οποία και εμείς είχαμε συμφωνήσει και τα οποία επίσης αργήσατε δυόμιση χρόνια να προμηθευτείτε. Και έρχεστε σήμερα και φέρνετε μια συμφωνία για την αγορά  6 επιπλέον Rafale, αντί να προχωρήσετε στην αναβάθμιση των 19 υφισταμένων και ικανότατων MIRAGE 2000, τα οποία στα χέρια των πιλότων μας αποτελούν φόβητρο για την τουρκική πλευρά. 

Αυτή την αντίθετη προς το συμφέρον των ενόπλων δυνάμεων και των δημόσιων οικονομικών προμήθεια θα την καταψηφίσουμε. Γιατί είναι στρατηγικά λανθασμένη. 

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Ο κοινός παρανομαστής όλων των επιλογών που προβλέπονται στο σημερινό νομοσχέδιο είναι 

πρώτον οι τριάντα ένας μήνες που χάθηκαν, όσο εσείς αναζητούσατε καλύτερα deals.

Δεύτερον η ανύπαρκτη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίαςστα εξοπλιστικά προγράμματα. Γιατί προφανώς οι νεοφιλελεύθερες «διαμεσολαβητικές» εμμονές σας, αδυνατούν να συλλάβουν την έννοια της απόκτησης τεχνογνωσίας και της αξιοποίησής της και στις συντηρήσεις. 

Τρίτονείναι ότι όλος ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει ότι έχετε διασπάσει τον κρίσιμο δεσμό διπλωματίας και ενόπλων δυνάμεων. 

Τα όπλα δεν αρκεί να τα χειρίζονται τα ικανότατα στελέχη των ενόπλων δυνάμεών μας. Η προβολή ισχύος των όπλων και η χρήση τους ως «εργαλείο της διπλωματίας» είναι αυτό που δεν κατέχετε και αυτό που δημιουργεί το τεράστιο και οιονεί επικίνδυνο χάσμα μεταξύ της στρατιωτικής και της πολιτικής ικανότητας της Ελλάδας. 

Κυρίες και Κύριοι της ΝΔ 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο εισηγητής μας έχουν αποδημήσει λέξη προς λέξη το νομοσχέδιό σας. Εγώ θέλω να προσθέσω ότι δεν με εκπλήσσει ο κυνισμός σας να διπλασιάζετε τα κόστη, γιατί αισθάνεστε ότι δεν υπάρχει λόγος να σέβεστε το δημόσιο χρήμα και το έχετε αποδείξει με τον τρόπο που κυβερνάτε τριάντα έναν μήνες τώρα.  

Δεν με εκπλήσσει η περιπλάνησή σας επί δυόμισι χρόνια σε άλλες επιλογές, αν και υπήρχαν ώριμα σχέδια, όπως τα είχαν ζητήσει οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Γιατί πολύ απλά  αυτοί είστε! Ρισκάρετε την εθνική ασφάλεια, αναζητώντας «ποιος ξέρει τι» στους διαδρόμους των διεθνών δικτύων στρατιωτικών εξοπλισμών. 

Αυτό που με εκπλήσσει είναι ότι ενώ είστε αποδεδειγμένα πατριδοκάπηλοι, ενώ είστε αυτοί που αρνούνταν και απέρριπταν εθνικά συμφέρουσες συμφωνίες, την επόμενη μέρα, αφού κερδίσατε τις εκλογές, γίνατε υμνητές αυτών. Γιατί αυτοί είστε! Καιροσκόποι, μεσάζοντες, και το πιο βασικό- είστε κατώτεροι του ύψους των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Δεν ξέρετε τι να τις κάνετε, δεν τις υπηρετήσατε επί τριάντα ένα μήνες, έχοντας παγώσει τα προγράμματα που σας παραδώσαμε και έρχεστε τώρα «με το μαχαίρι στο λαιμό» να ξοδέψετε τα διπλάσια, για να προσφέρετε τα μισά. Τα 6 Rafale είναι ένα ακόμη επικοινωνιακό σας τέχνασμα για να συγκαλύψετε την ωμή αλήθεια ότι απλώς πρόκειται για ένα αχρείαστο deal του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος κατόρθωσε να γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός που δεν τον καλούσαν καν στις  διεθνείς διασκέψεις για τα τεκταινόμενα στην Λιβύη και την Μεσόγειο, και την ίδια στιγμή είναι ο μόνος πρωθυπουργός που στο όνομα της αγοράς 24 Rafale και 4 φρεγατών Belahraσυνήψε δήθεν αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, η οποία εξαιρεί τα ουσιώδη αίτια αμυντικής συνδρομής.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κόμμα πατριωτικής ευθύνης, κόμμα προσηλωμένο στην επιδίωξη της ειρήνης αλλά και κόμμα αποφασισμένο να υπερασπιστεί τα δίκαια της πατρίδας εφόσον αυτό απαιτηθεί από την ιστορία. 

Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι «σώμα και ψυχή» του λαού μας. Και επειδή εμείς κυβερνήσαμε με αυτά τα χαρακτηριστικά έχουμε κάθε δικαίωμα σήμερα να στηλιτεύουμε τις ατασθαλίες σας, και, πάρα ταύτα να μην καταψηφίσουμε τα αναγκαία και να καταψηφίσουμε τα περιττά. 

Επειδή είστε αυτοί που είστε και επειδή είμαστε αυτοί που είμαστε οι διαφορές μας θα κριθούν από τον λαό. Διαφωνούμε με την παραμέληση κρίσιμων και επειγουσών αναγκών στο όνομα της αγοράς 6 επιπλέον Rafale που δεν μεταβάλλουν την  ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο και υπερψηφίζουμε τις αγορές που αφορούν στο πολεμικό ναυτικό, έχοντας αναδείξει, την αργοπορία, τις σπατάλες σας και τις σκοπιμότητές σας. 

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Δυνατή πατρίδα δεν γίνεται με Χαρδαλιάδες που φωτογραφίζονται κορδωμένοι και από πίσω οι απευθείας αναθέσεις και τα σκάνδαλα να πηγαίνουν βροχή. Ούτε με Μητσοτάκηδες και κουστωδίες διαφθοράς που τον ακολουθούν  σε κάθε κυβερνητικό τους κύκλο. Αυτά τα ζήσαμε και στην προηγούμενη και στην προ-προηγούμενη θητεία της ΝΔ όπου τα μεγάλα λόγια και τα ωραία δελτία τύπου διαδέχτηκαν την οικονομική και παραλίγο την εθνική μας κατάρρευση. 

Διεφθαρμένος και πατριώτης δεν γίνεται. Γιατί την πατρίδα που ρημάζετε εσείς δεν μπορούν να την στηρίξουν όσα αεροπλάνα και καράβια κι αν αγοράσατε. Η πατρίδα είναι ένα σύνολο. Και όταν αδυνατίζει από κάπου. Αδυνατίζει παντού. 

Την επομένη φορά λοιπόν που θα φέρετε εξοπλιστικά προγράμματα -και είμαι σίγουρη ότι δεν θα προλάβετε επόμενη φορά- σκεφτείτε ότι τα νομοσχέδια και οι πολιτικές πρακτικές έχουν ενιαίο αντίκτυπο σε αυτή την χώρα. 

Αν θέλετε λοιπόν να παριστάνετε τους πατριώτες προσπαθήστε να φέρεστε σαν πατριώτες που υπερασπίζονται τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.-

Βρείτε μας στα social media