28
Οκτ

Την 28η Οκτωβρίου 1940, ο λαός της Πατρίδας μας σήκωσε ανάστημα ψυχής, μεγαλύτερο από κάθε απειλή, πιο ψηλό από τον εγωισμό όσων πίστεψαν ότι μπορούν να κατακτήσουν και να υποτάξουν τον κόσμο με την δύναμη των όπλων και των φασιστικών τους αντιλήψεων.

Δεν ήταν η πρώτη φορά στην μακραίωνη ιστορία μας και δεν θα είναι η τελευταία. Όσο ο ιμπεριαλισμός και ο φασισμός επιβιώνουν, η απειλή τους παραμένει υπαρκτή και όλοι οι δημοκρατικοί Έλληνες και Ελληνίδες απανταχού της γης, οφείλουν να επαγρυπνούν.

Η αντίσταση στον Ιταλικό και μετά στον Γερμανικό φασισμό, ήταν παλλαϊκή και λαϊκή.

Ο περήφανος Λαός μας, όπως και οι πρόγονοί μας, αρνήθηκε να υποταχθεί και να ντροπιαστεί.

Υπερασπίστηκε τις αξίες και τα ιδανικά μας. Αξίες που στέριωσαν στο πέρασμα του χρόνου και είναι αδιαπραγμάτευτες.

Στις 28 Οκτωβρίου του 1940 είπαμε το ΟΧΙ στον φασισμό και στον ναζισμό, είπαμε το ΝΑΙ στην ελευθερία. Γράψαμε ένα έπος στο μέτωπο, αντισταθήκαμε ακόμα κι όταν βρεθήκαμε υπό κατοχή και νικήσαμε.

Στην τωρινή συγκυρία, όπου ο ιμπεριαλισμός και ο φασισμός σχηματίζουν σύννεφα πολέμου πάνω από τον κόσμο, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πόσο επίκαιρη είναι η φιλειρηνική και αντιφασιστική Ελληνική Παιδεία.

Πόσο σημαντικό είναι να θυμόμαστε πως ο εχθρός δεν εξαφανίστηκε και ζει ανάμεσά μας, άρα πρέπει να συνεχίσουμε να εκπέμπουμε το μήνυμα της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, όπου και αν ριζώσαμε και ζούμε.

Ο φασισμός δεν φοράει απαραίτητα στολή και δεν κρατάει, πάντα, όπλο.

Ο κόσμος σκοτεινιάζει και από ανθρώπους που φορούν γραβάτες, κρατούν πληκτρολόγια ή καταπατούν αναφαίρετα και απαράγραπτα Δικαιώματα. Ανθρώπους που διχάζουν και προσπαθούν να μας πουν πως πρέπει να φοβόμαστε ο ένας τον άλλον.

Μορφή αλλάζει ο εχθρός, όχι σχέδιο.

Η 28η Οκτωβρίου δεν είναι τυπικός εορτασμός, δεν είναι ημέρα μνήμης. Είναι γενικό πρόσταγμα ενότητας και αντίστασης σε ό,τι επιχειρεί να αμφισβητήσει τις Αξίες μας, σε ό,τι μας κρύβει τον ήλιο της ελευθερίας κάτω από σύννεφα διακρίσεων, ανέχειας και εθνικισμού.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου.

Ζήτω το αδούλωτο Ελληνικό πνεύμα.

Ζήτω ο ελεύθερος Ελληνισμός όπου γης.

Τιμή και δόξα στους ήρωές μας που θυσιάστηκαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι και να κάνουμε υπερήφανη τη Σημαία μας στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Βρείτε μας στα social media