09
Μάι

Το διάστημα 6-8 Μαΐου, πραγματοποίησα επίσκεψη στην Στοκχόλμη, όπου εκπροσώπησα τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο 25ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας.

Κατά την διάρκεια της τριήμερης παραμονής μου, πραγματοποίησα κατ’ ιδίαν επαφές και επισκέψεις στο σύνολο των φορέων και συλλόγων της Ελληνικής Ομογένειας στην Στοκχόλμη.

Πιο συγκεκριμένα:

Την Παρασκευή 6 Μαΐου είχα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας κ. Μωυσή Νικολαίδη από τον οποίο ενημερώθηκα για την ιστορία και την δράση της Ομοσπονδίας που φέτος κλείνει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της και γιορτάζει 50 ολόκληρα χρόνια δυναμικής παρουσίας του οργανωμένου Ελληνισμού στην σουηδική κοινωνία, με πολλές κατακτήσεις σε κάθε τομέα δράση της.

Την ίδια ημέρα, επισκέφτηκα το Ίδρυμα Ελληνική Πολιτιστική Στέγη «Άγιος Ιωάννης Θεολόγος» στη Στοκχόλμη που αποτελεί δημιούργημα και κληρονομιά της πρώτης Ελληνορθόδοξης ενορίας που δημιουργήθηκε στη Σουηδία ήδη το 1953 και είχα συνάντηση με τον πρόεδρο κ. Απόστολο Παπακώστα. Στα τέλη της 10ετίας του ’70 η ενορία του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου, απέκτησε στο κέντρο της Στοκχόλμης το κτίριο όπου στεγάζεται το σημερινό Ίδρυμα Ελληνική Πολιτιστική Στέγη «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος», το οποίο ιδρύθηκε από την ίδια την ενορία και φέρει το όνομά της.

Η Ελληνική Πολιτιστική Στέγη προικισμένη με αυτό το κτίριο στολίδι, που επιπλέον του αποφέρει έσοδα για να μπορεί να διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις ποικίλων μορφών, έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει πόλο έλξης και επαφής Ελλήνων και Σουηδών και βάση προώθησης του ελληνικού πολιτισμού στη Σουηδία.

Το πρωί του Σαββάτου 7 Μάϊου επισκέφτηκα το Σαββατιάτικο Ελληνικό Σχολείο Σουηδίας (Hellenic School of Sweden) όπου με υποδέχτηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Ευαγγελία Παγιάντα και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και πιο συγκεκριμένα o αντιπρόεδρος κ. Φώτιος Πανίτσας, η Γραμματέας κ. Ναταλία Μπαρμπαλιού, το μέλος κ. Μυρτώ Βεϊκου, το μέλος κ. Αναστάσιος Γρηγοριάδης και το αν.μέλος κ. Ελισάβετ Μακρυνίκα Τόρτσενσσον και ξεναγήθηκα στους χώρους του σχολείου όπου είχα συνομιλίες με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, τους οποίους συνεχάρην για το μορφωτικό επίπεδο του σχολείου και την ποιότητα του παιδαγωγικού έργου.Το Hellenic School (Ελληνικό Σχολείο) ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2009 με κύριο στόχο την διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας και την προώθηση του πολιτισμού, έχει περίπου 260 μαθητές, και απευθύνεται σε όλους όσους επιθυμούν να μάθουν την ελληνική γλώσσα ή θέλουν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους. Έχει μονάδες εκπαίδευσης στη Στοκχόλμη, τη Σόλνα, την Ουψάλα και την Τούμπα.

Διαθέτει 20 έμπειρους εκπαιδευτικούς, με μακρά προϋπηρεσία στη διδασκαλία παιδιών της αλλοδαπής, ένας εκ των οποίων είναι αποσπασμένος από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, καθώς και 1 δάσκαλο χορού και μια δασκάλα μουσικής.

Το Hellenic School προσφέρει εκπαίδευση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (4-6 ετών), πρωτοβάθμιας (7-14 ετών) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (15-18 ετών).Στο περιθώριο του Συνεδρίου των Ελληνικών Κοινοτήτων πραγματοποίησα συνάντηση και με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του επίσης Σαββατιάτικου Ελληνικού Σχολείο Στοκχόλμης (Grekiska Skolan) κ. Δημήτρη Σιώτη, από τον οποίο και ενημερώθηκα ότι το σχολείο αυτό ιδρύθηκε το 1966 με στόχο την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, του πολιτισμού και της ιστορίας στα Ελληνόπουλα της παροικίας. Σήμερα το σχολείο έχει περί τους 400 μαθητές και απασχολεί 18 εκπαιδευτικούς εκ των οποίων ο ένας είναι αποσπασμένος από την Ελλάδα και οι υπόλοιποι μισθοδοτούνται από το σχολείο.

Η διδασκαλία γίνεται κάθε Σάββατο, αλλά και τα απογεύματα τις καθημερινές σε διάφορες συνοικίες της Στοκχόλμης.Ενημέρωσα τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων για την πρόταση για την πιστοποιημένη Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση που επεξεργάστηκα και παρουσίασα μέσα από την Επιτροπή «ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ» την οποία συντονίζω για το δίγλωσσο ελληνικό ψηφιακό σχολείο, πρόταση την οποία προσαρμοσμένη στο εκπαιδευτικό σύστημα της Σουηδίας σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων θα παρουσιάσω σύντομα σε όλη την Ομογένεια της Σουηδίας.

Το μεσημέρι του Σαββάτου απεύθυνα χαιρετισμό στο 25ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Αλέξη Τσίπρα.Στο περιθώριο του Συνεδρίου, πραγματοποίησα συναντήσεις με τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Σουηδία κ. Ανδρέα Φρυγανά και την επίσης Πρέσβη σύζυγό του κ. Δέσποινα Πούλου, τον Έλληνα Πρόξενο στην Στοκχόλμη και τον Πρέσβη της Κύπρου στην Σουηδία κ. Σόλων Σάββα.Στη συνέχεια είχα κατ’ ιδίαν συνάντηση στο συνέδριο με την Ελληνίδα Βουλευτή του Αριστερού Κόμματος της Σουηδίας κ. Βασιλική Τσουπλάκη με την οποία συζητήσαμε πιθανά θέματα συνεργασίας μεταξύ μας και των Επιτροπών στις οποίες μετέχουμε.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου είχα συνάντηση και με τον κ. Ανδρέα Μπούκα με τον οποίο συζητήσαμε την πρότασή του για ένα Κέντρο Πολιτισμού του Οικουμενικού Ελληνισμού, υπό την μορφή αρχείου που θα συλλέγει υλικό απ’ όλο τον κόσμο. Από το 2015 το περ. 50% του υλικού βρίσκεται αποθηκευμένο στην Ελλάδα και το άλλο 50% στη Σουηδία (μη προσβάσιμο πια).Ο κ. Μπούκας με ενημέρωσε ότι ευελπιστεί πως σύντομα θα δοθεί χώρος στο Δήμο Δίου-Ολύμπου ώστε με βάση τις συλλογές του Ιδρύματος να λειτουργήσει (πιθανότατα ως Κοιν.ΣεΠ.) ένα Κέντρο Πολιτισμού του Οικουμενικού Ελληνισμού, υπό την μορφή αρχείου, που θα συλλέγει υλικό απ’ όλο τον κόσμο.Πρόταση του κ. Μπούκα για τη δημιουργία ενός τέτοιου Κέντρου υποβλήθηκε και εγκρίθηκε από το ΣΑΕ-ΠΕ το 1999, ανακοινώθηκε δε η σύστασή του και από τον τότε υφ. ΥΠΕΞ αλλά ως σήμερα δεν έγινε τίποτε.

Κατά την διάρκεια και των δύο ημερών του συνεδρίου πραγματοποίησα συνομιλίες με τους όλους τους συνέδρους που βρέθηκαν εκεί από όλα τα μέρη της Σουηδίας για τα θέματα που απασχολούν την Ελληνική Ομογένεια της Σουηδίας.

Βρείτε μας στα social media

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.