10
Οκτ

Είχα την χαρά να συναντηθώ χθες στην Λισαβόνα με την Πρόεδρο κ. Αριστέα Σαπέρα και την Αντιπρόεδρο κ. Μαρία Αναστασιάδου του Πορτογαλλοελληνικού Πολιτιστικού Συλλόγου “ΠΑΡΑΦΩΝΙΑ” που ιδρύθηκε το 2016.

Ο Σύλλογος αυτός αποτελεί την μοναδική συλλογική οργάνωση των Ελλήνων που ζουν στην Πορτογαλία και η ιδέα της ίδρυσής του ήταν να γνωρίσει τον πολιτισμό μας στους Πορτογάλους και το αντίστροφο και να φέρει πιο κοντά τους δύο λαούς, οι οποίοι έχουν πολλά κοινά, ως λαοί δύο χωρών του Ευρωπαικού Νότου.

Ο Σύλλογος έχει πραγματοποιήσει πολλές λογοτεχνικές εκδηλώσεις (πχ για τα εκατό χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη σε συνεργασία με το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη) και δράσεις όπως μαθήματα εκμάθησης ελληνικών χορών, ελληνικής κουζίνας κλπ (κάποιες εκ των οποίων πραγματοποιούνταν και διαδικτυακά κατά την διάρκεια της πανδημίας) και υποστηρίζει ενεργά το φεστιβάλ κινηματογράφου “Ματιές στη Μεσόγειο” που διοργανώνεται τον Νοέμβριο και θα υπάρχει και ελληνική συμμετοχή με την ταινία της Μαρίας Λάφη “Holly boom” στην οποίο ο Σύλλογος χορήγησε τον υποτιτλισμό στα Πορτογαλλικά.

Η μικρή και διάσπαρτη σε πολλές πόλεις της Πορτογαλίας Ελληνική Κοινότητα απαρτίζεται ως επί τω πλείστον από φοιτητές (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς) εργαζόμενους που ήρθαν στην Πορτογαλία μετά το 2010, εργαζόμενους σε διεθνείς οργανισμούς κλπ.Ευγενής πόθος όλων των Ελλήνων είναι να μπορούν να μοιράσουν την ζωή τους ανάμεσα στην Πορτογαλία και την Ελλάδα και όσοι εργάζονται με τηλεργασία το έχουν ήδη καταφέρει. Το όνομα του Συλλόγου ΠΑΡΑΦΩΝΙΑ/ PARAFONIA, λέξη ελληνική που χρησιμοποιούν και οι Πορτογάλοι είναι ενδεικτική των σκοπών του: να μπορούν να μιλούν χωρίς να διαφωνούν.

Βρείτε μας στα social media