02
Σεπ

Το Νομοσχέδιο για την Ιδιωτική Ασφάλιση είναι μία ακόμα «μπίζνα» της Μητσοτάκης Α.Ε. στα όρια του στοιχηματισμού, του τζόγου και της λοταρίας

Το νομοσχέδιο για τον νέο «κεφαλαιοποιητικό πυλώνα στην επικουρική ασφάλιση», το οποίο η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «σουηδικό μοντέλο» και το οποίο υπόσχεται ως και διπλασιασμό των επικουρικών συντάξεων για τους νέους εργαζόμενους, μέσω του «ατομικού κουμπαρά», είναι μια ακόμη αποτυχημένη πολιτική που έρχεται από το παρελθόν.

Το νέο Ασφαλιστικό έχει μόνο επενδυτικό χαρακτήρα και όχι αναδιανεμητικό, ή χαρακτήρα εγγύησης των χρημάτων των ασφαλισμένων, δηλαδή το Δημόσιο συλλέγει τα λεφτά των ασφαλισμένων και τα επενδύει επαγγελματικά, ως ένας επενδυτικός οίκος.

Το πρόβλημα εδώ έγκειται στο γεγονός ότι οι αναπόφευκτοι κύκλοι της οικονομίας, ενέχουν τον κίνδυνο, κατά περιόδους, τα λεφτά των ασφαλισμένων, χωρίς μάλιστα ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου, να χάνονται στο «πηγάδι» που θα δημιουργεί η εκάστοτε η ύφεση.

Η κυβέρνηση περισσότερο εμπαίζει τους ασφαλισμένους, παρά εισάγει μια καινοτομία, μια μεταρρύθμιση. Ο ατομικός κουμπαράς είναι η κατάργηση της έννοιας της ασφάλισης. Ο κόπος των εργαζομένων, που προορίζεται σε ένα κοινωνικό κράτος για την κάλυψη των αναγκών ζωής, την συνταξιοδότηση και ενδεχομένως την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αντί να διασφαλίζεται με απόλυτο τρόπο, γίνεται αντικείμενο τζογαρίσματος και στοιχηματισμού.

Εκτός των άλλων, η μεταβατική περίοδος που ξεκινάει άμεσα, αδικεί κατάφωρα, παράνομα και αντισυνταγματικά, όλους τους εργαζόμενους πολίτες, οι οποίοι επί σειρά ετών είχαν υψηλότατες μισθολογικές κρατήσεις, με την ελπίδα και την προοπτική αξιοπρεπών απολαβών από τις επικουρικές συντάξεις. Για όλους αυτούς έρχεται «Καιάδας» διότι οδηγούνται σε πλήρη ανασφάλεια και χάνουν τις ασφαλιστικές αξίες, τις οποίες επί σειρά ετών και συστηματικά, έχουν προπληρώσει.

Αυτό που παρουσιάστηκε ως νεωτερισμός για την Κοινωνική Ασφάλιση είναι στην πραγματικότητα ένας αναχρονισμός που την γυρίζει προς τα πίσω προς την αβεβαιότητα και την οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων. Το νομοσχέδιο είναι το αντίστοιχο του επιτελικού κράτους που παρουσιάστηκε στην αρχή ως πολιτική κωμωδία και κατέληξε σε πολιτική τραγωδία. Δυστυχώς τις δυσμενείς συνέπειες και αυτής της καταστροφικής πολιτικής θα τις υποστούν και πάλι οι πολίτες, οι ασφαλιζόμενοι και οι μελλοντικοί συνταξιούχοι.

Βρείτε μας στα social media

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.