08
Νοέ

▶️ Στο πλαίσιο της κοινής συνεδρίασης της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων τα μέλη των δυο Επιτροπών ενημερωθήκαμε από την Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου σχετικά με τα αποτελέσματα της Έκτακτης Συνόδου Αρχηγών Κρατών της Γρανάδας (6/10/23), και για τα αποτελέσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (26–27/23).

❗️Με δεδομένο, ότι πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα που εξελίσσονται στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών και που θα επηρεάζουν την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών, εστίασα την παρέμβασή μου σε τρία θέματα:

1) Αναφορικά με το Σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, επέκρινα την τακτική της Κυβέρνησης που δεν υποστηρίζει σθεναρά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με το οποίο χώρες που έχουν υψηλό δημόσιο χρέος πρέπει να αντιμετωπίζονται με tailor-made προγράμματα ανά χώρα λαμβάνοντας υπόψιν τη δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση κράτους μέλους. Με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αποφευχθεί η μη βιώσιμη πρόταση του ESM για ετήσιο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1/20 του υπολοίπου του 100% χρέους, που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει από εδώ και στο εξής 8,44 δις € σε πρωτογενές ετήσιο πλεόνασμα δηλαδή 4,44% του ΑΕΠ τον χρόνο, που θα ισοδυναμούσε με σκληρή λιτότητα.

2) Για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-27, το οποίο πρόκειται να ενισχυθεί με επιπλέον 98,5 δις € για το διάστημα 2024-2027 (με 65,8 δις € «νέο χρήμα» και 33 δις €δάνεια), ρώτησα την κ. Παπαδοπούλου πόσοι από τους παραπάνω επιπλέον πόρους θα κατευθυνθούν προς την Ελλάδα για να ενισχύσουν κρίσιμους τομείς όπως είναι η μετανάστευση, οι φυσικές καταστροφές καθώς και τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε κρίσιμες τεχνολογίες που είναι απαραίτητες για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ.

3) Τέλος, σημείωσα ότι η χώρα πρέπει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων καθώς η προοπτική αυτή θα ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή και θα ενισχύσει περαιτέρω τις προσπάθειες προς μεταρρύθμιση του κράτους δικαίου, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της καταπολέμηση της διαφθοράς. Για αυτό ρώτησα αν η χώρα στηρίζει την άμεση έναρξη της διαδικασίας ανοίγματος κεφαλαίων στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας και γιατί δεν έχουν κυρωθεί ακόμη τα τρία μνημόνια που υπεγράφησαν το 2019 με την γείτονα χώρα.

Επίσης, αναφερόμενη στη φυλάκιση του Φρέντυ Μπελέρη, ρώτησα εάν η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τη στήριξη έστω μιας άλλης χώρας ή ενός ευρωπαίου αξιωματούχου στο αίτημα για απελευθέρωσή του.

Δείτε το βίντεο, εδώ:

Βρείτε μας στα social media