12
Νοέ

➡️ Ενώ έχουν παρέλθει πάνω από 8 μήνες από την ψήφιση του νόμου ν.4781/2021 (Α’31) για την επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.), το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει κινήσει την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία για την σύγκληση της πρώτης Γενικής Συνέλευσης, ούτε έχει αποστείλει την πρότασή του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων για να εκφράσει την γνώμη της.

Για αυτόν τον λόγο, ως Αναπληρώτρια Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αρμόδια για τον Απόδημο Ελληνισμό, υπέβαλα σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών την οποία συνυπογράφουν 34 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Με την Ερώτησή μας, επισημαίνοντας την απουσία ουσιαστικής πολιτικής για την ομογένεια με την υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και τις συχνές αλλαγές των Υφυπουργών την αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας για την επαναλειτουργία του Σ.Α.Ε., ρωτούμε τον Υπουργό Εξωτερικών για την πρόθεσή του να κινήσει τις διαδικασίες έκδοσης του προβλεπόμενου, στο άρθρο 457 του του ν.4781/2021 (Α’31), διατάγματος, το πότε προβλέπει να σταλεί η σχετική πρόταση στην κατά νόμο, αρμόδια Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων και εάν προτίθεται να καλέσει έστω και τώρα, εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της ομογένειας για να συζητήσει την ουσιαστική και εύρυθμη επαναλειτουργία του Σ.Α.Ε.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Υπουργό Εξωτερικών

Θέμα: «Επαναλειτουργία Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού»

Στις 26/2/2021 ψηφίστηκε από τη Βουλή ο Νόμος 4781/2021 (Α’ 31) με τίτλο «Οργάνωση και λειτουργία Υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ρύθμιση θεμάτων διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας και άλλες διατάξεις». Τα άρθρα 452-457, που αφορούσαν την επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) ψηφίστηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία. Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.), το οποίο προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 108 του Συντάγματος και έχει ως αποστολή του την έκφραση όλων των δυνάμεων του παγκοσμίου Ελληνισμού, λειτουργεί, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 452 του ν.4781/2021 (Α’ 31), ως συμβουλευτικό όργανο της ελληνικής Πολιτείας για θέματα που αφορούν στον απόδημο και ομογενειακό Ελληνισμό.Η επαναλειτουργία αυτή, στηρίζεται στην βάση της οργάνωσης και χρηματοδότησης μέσα από τις ίδιες τις ομογενειακές οργανώσεις και οντότητες, οι όποιες εγκρίνουν, ψηφίζουν τους κανονισμούς λειτουργίας των Οργάνων Διοίκησης και εκλέγουν τους εκπροσώπους τους στα Όργανα αυτά. Για την πρώτη φορά όμως με την εξουσιοδοτική διάταξη του άρθρου 457 του ν.4781/2021 (Α’31) εκδίδεται διάταγμα, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών και γνώμη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, με το οποίο καθορίζονται οι ειδικότερες λεπτομέρειες εφαρμογής της Σύνθεσης, συγκρότησης και των οργάνων του Σ.Α.Ε. σε περιφερειακό επίπεδο και την σύγκληση της πρώτης Γενικής Συνέλευσης. Επειδή έχουν παρέλθει πάνω από 8 μήνες και δεν έχει υπάρξει ενημέρωση ούτε έχει σταλεί η πρόταση του Υπουργείου Εξωτερικών στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων για να εκφράσει την γνώμη της. Επειδή πολιτική για την ομογένεια με την υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και τις συχνές αλλαγές των Υφυπουργών, που έχουν την σχετική αρμοδιότητα δεν έχει χαραχθεί ούτε εφαρμοστεί τα τελευταία δυόμιση χρόνια,Επειδή όσες πρωτοβουλίες ανακοινώνονται θυσιάζονται τελικά στον βωμό της πρόσκαιρης επικοινωνίας χωρίς ουσία και αποτέλεσμα.Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:1- Προτίθεται να κινήσει τις διαδικασίες έκδοσης του προβλεπόμενου, στο άρθρο 457 του του ν.4781/2021 (Α’31), διατάγματος; 2- Πότε προβλέπεται να σταλεί η σχετική πρόταση στην, κατά νόμο, αρμόδια Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων;3- Προτίθεται να καλέσει έστω και τώρα, εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της ομογένειας για να συζητήσει την ουσιαστική και εύρυθμη επαναλειτουργία του Σ.Α.Ε.;

Βρείτε μας στα social media

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.