11
Νοέ

Λόγω των αδιευκρίνιστων μέχρι σήμερα συνθηκών του θανάτου του 24χρονου Έλληνα ομογενή εντός του αστυνομικού τμήματος στο Wuppertal της Γερμανίας καθώς και της απόκρυψης του γεγονότος από τις αρμόδιες γερμανικές αρχές, υποβάλαμε σήμερα, μαζί με 34 ακόμα βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών με την οποία τον ρωτούμε:

1️⃣ Αν έχει ενημερωθεί υπεύθυνα για τις συνθήκες θανάτου του 24χρονου Έλληνα ομογενή εντός του αστυνομικού τμήματος στο Wuppertal της Γερμανίας.

2️⃣ Αν έχει ενημερωθεί σχετικά με τους λόγους απόκρυψης του γεγονότος και της μη άμεσης δημοσιοποίησης του από τις αρμόδιες γερμανικές αρχές κάτι που συνέβη μόνο μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

3️⃣ Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί προκειμένου να διερευνηθεί αν υπήρξε υπέρμετρη χρήση βίας από την γερμανική αστυνομία σε βάρος του 24χρονου Έλληνα ομογενή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον Υπουργό Εξωτερικών

Θέμα: «Υπέρμετρη αστυνομική βία σε Έλληνα ομογενή στη Γερμανία που οδήγησε στο θάνατό του»

Έντονα αρνητικά συναισθήματα έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός 24χρονου Έλληνα στο Wuppertal της Γερμανίας, ο οποίος πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του από αστυνομικούς. Ο θάνατος του 24χρονου Έλληνα ομογενή Γιώργου Ζαντιώτη μέσα στο αστυνομικό τμήμα του Wuppertal, θίγει και αναδεικνύει ένα πολύ σοβαρό θέμα αυτό της υπέρμετρης χρήσης αστυνομικής βίας.Επιπλέον, ενώ ο 24χρονος πέθανε στις 2 Νοεμβρίου, ο θάνατός του έγινε γνωστός μερικές ημέρες αργότερα.

Οι γερμανικές αρχές αποφάσισαν να μην δημοσιοποιήσουν το περιστατικό, ωστόσο, ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παρουσίαζε τη βίαιη σύλληψή του από τους αστυνομικούς, αποκάλυψε το γεγονός, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων για την υπέρμετρη και χωρίς λόγο αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Υπενθυμίζεται ότι ο 24χρονος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας μετά την πρόσφατη εγχείριση στην οποία είχε υποβληθεί και ενώ ήταν άοπλος, οι αστυνομικοί κατά την σύλληψη του είχαν πέσει μαζικά επάνω του, αδιαφορώντας για τις απεγνωσμένες εκκλήσεις της αδερφής του ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας.

Στη Γερμανία το συμβάν έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα με διαμαρτυρίες και αντιδράσεις, ιδιαίτερα έπειτα από τη δημοσιοποίηση του βίντεο που δείχνει τον βίαιο τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τον νεαρό η γερμανική αστυνομία.Ωστόσο, στην Ελλάδα, το Υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε να σιωπήσει και η μέχρι στιγμής αντίδραση της χώρας μας χαρακτηρίζεται το λιγότερο «χλιαρή», καθώς δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, παρά μόνο διπλωματικές διαρροές δια των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Έχετε ενημερωθεί υπεύθυνα για τις συνθήκες θανάτου του 24χρονου Έλληνα ομογενή εντός του αστυνομικού τμήματος στο Wuppertal της Γερμανίας;

2. Έχετε ενημερωθεί σχετικά με τους λόγους απόκρυψης του γεγονότος και της μη άμεσης δημοσιοποίησης του από τις αρμόδιες γερμανικές αρχές κάτι που συνέβη μόνο μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

3. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου να διερευνηθεί αν υπήρξε υπέρμετρη χρήση βίας από την γερμανική αστυνομία σε βάρος του 24χρονου Έλληνα ομογενή;

Βρείτε μας στα social media