23
Μάι

Πληθωριστικές τάσεις και ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και προϊόντα βάζουν σε τραγική θέση τα νοικοκυριά, ροκανίζοντας ανελέητα τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, τα οποία κατά κύριο λόγο πλήττουν. Για πολλά νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις η κατάσταση είναι τραγική, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και σε βασικές βιοτικές τους ανάγκες και υποχρεώσεις.

Ο πληθωρισμός τον μήνα Απρίλιο σκαρφάλωσε στη χώρα μας στο 10,2%, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1994, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της ΕΕ κυμαίνεται γύρω στο 7%. Οι έντονες πληθωριστικές τάσεις, συνέπεια των υψηλών τιμών ενέργειας, των καυσίμων και των βασικών αγαθών, οδηγούν σε καταστάσεις που το χρήμα χάνει την αξία του, το κόστος ζωής αυξάνεται, η αγοραστική δύναμη μειώνεται, οι καταθέσεις πλήττονται. Ο μέσος καταναλωτής παθαίνει ηλεκτροσόκ με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος που λαμβάνει από τον περασμένο Αύγουστο, παρακολουθώντας ανυπεράσπιστος την ανελέητη επίθεση στα πενιχρά εισοδήματά του από μια οργανωμένη και απόλυτα συντονισμένη επιχείρηση σύγχυσης, συσκότισης και παραπληροφόρησης.

Με τη ΡΑΕ, εννιά μήνες μετά, να υπολογίζει με «δημιουργική λογιστική» τα «ουρανοκατέβατα» υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής στα 927 εκατ. ευρώ, υπερκέρδη που η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μέχρι πρότινος αγνοούσαν. Οι λιανικές τιμές στα καύσιμα καλπάζουν, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και αναμένοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα η αμόλυβδη βενζίνη να ξεπεράσει στα μεγάλα αστικά κέντρα τα 2,5 ευρώ το λίτρο. Φανταστείτε πού μπορεί να φτάσει στην περιφέρεια. «Φωτιά» έχει πάρει και το καλάθι των super markets. Αυξημένος είναι ο λογαριασμός για το σύνολο των προϊόντων σε αυτά. Από τον περασμένο Αύγουστο η κυβέρνηση γνώριζε για τον επερχόμενο «Αρμαγεδδώνα» καταλήστευσης των μικρομεσαίων εισοδημάτων, όταν η ΔΕΗ εισήγαγε τον νέο τρόπο τιμολόγησης στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος με τη ρήτρα αναπροσαρμογής και οι τιμές του φυσικού αερίου άρχισαν να παίρνουν τον ανήφορο λόγω αυξημένης ζήτησης και γεωπολιτικών κρίσεων.

Η κυβέρνηση, με τη συνειδητή αδράνειά της επί εννιά μήνες, άφησε τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έρμαια σε μια ακραία λεηλασία του εισοδήματός τους με μοναδικό σκοπό τη στήριξη της αισχροκέρδειας των πολιτικών της φίλων, των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τροφοδοτώντας τα υπερκέρδη τους από την τσέπη των πολιτών, τον κρατικό προϋπολογισμό και τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Και συνειδητά συνεχίζει να επιδοτεί την αισχροκέρδεια πετώντας ψίχουλα και αφήνοντας τους πολίτες ανυπεράσπιστους στο κύμα ακρίβειας, που δεν προβλέπεται να τελειώσει σύντομα.

Ακόμη και σήμερα επιμένει να αντιμετωπίζει την κατάσταση με ανεπαρκή μέτρα, τα οποία έχουν εξαφανιστεί πολύ πριν εφαρμοστούν, προκαλώντας παράλληλα και αναποτελεσματική δαπάνη δημόσιου χρήματος. Κατά την κυβέρνηση, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για γενναία μέτρα, όπως η άμεση εφαρμογή ορίου κέρδους στη χονδρεμπορική και υποχρεωτικό ποσοστό προθεσμιακών συμβολαίων στους παραγωγούς ενέργειας, για να καταπολεμηθεί η αισχροκέρδεια του καρτέλ στην ενέργεια, η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη ανάγκης. Έναν δημοσιονομικό χώρο που η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε, όταν μοίραζε κατά το δοκούν 43 δισ. ευρώ την περίοδο της πανδημίας για τη στήριξη της οικονομίας, χωρίς να γνωρίζουμε σε ποιους δόθηκαν, και 7 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις, χωρίς επίσης να γνωρίζουμε ποιοι, πόσα και κυρίως γιατί τα πήραν. Πρέπει να σταματήσει άμεσα η λεηλασία του δημόσιου πλούτου, οι παχυλοί μισθοί των golden boys και τα ουρανοκατέβατα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Πρέπει να σταματήσει άμεσα το παιχνίδι αισχροκέρδειας εις βάρος των πιο αδύναμων, της μεσαίας τάξης και της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Πηγή: https://www.paron.gr/2022/05/22/theodora-tzakri-sto-quot-p-quot-akriveia-i-omi-pragmatikotita-tis-kathimerinotitas/?fbclid=IwAR0PmiatbGfb_yLNLzbDgjQ_VwkCYH3D_EUaZp5h-Mz96NChiDfBV45xMXg

Βρείτε μας στα social media

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.